Maxime Hordies, winnaar van de Nationale Trofee Victor Boin 2023

Gepost op 15 Jan. 2024

De Nationale Trofee Victor Boin, die dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert, is toegekend aan handbiker Maxime Hordies. Maxime Hordies werd door de jury gekozen vanwege zijn indrukwekkende staat van dienst en voorbeeldige prestaties. Hij volgt Griet Hoet en Anneleen Monsieur op. De trofee wordt voor het eerst uitgereikt tijdens de Paralympic Sport Awards op 22 februari in Brussel*.

Maxime Hordies (27) mocht afgelopen zomer op de UCI wereldkampioenschappen wielrennen in Glasgow opnieuw de regenboogtrui aantrekken. Nadat hij zilver veroverde in de tijdrit, pakte hij goud in de wegrit klasse H1. Het is de derde wereldtitel voor Ligue Handisport Francophone-handbiker, die zich vorig jaar ook al tot eindwinnaar kroonde van het UCI Para-cycling World Cup-circuit op de weg. In Tokio nam Maxime Hordies voor het eerst deel aan de Paralympische Spelen. Hij won er brons in de tijdrit (klasse H1). Dat hij komende zomer ambitieus aan de start zal staan in Parijs, is nog zacht uitgedrukt.

"Ik ben verheugd de Victor Boin-trofee te mogen uitreiken aan Maxime Hordies", aldus Denis Jaeken, voorzitter van de jury. "Sinds zijn debuut op het hoogste niveau is Maxime een voorbeeld van professionalisme, zowel wat zijn sportieve prestaties betreft als de manier waarop hij zijn passie deelt met de mensen rondom hem. Maxime is een formidabele ambassadeur voor de Paralympische Beweging en aarzelt nooit om zich beschikbaar te stellen voor de promotie ervan, om het brede publiek waarmee hij in contact komt te inspireren en de waarden die hem dierbaar zijn door te geven.”

"Zijn staat van dienst spreekt voor zich", voegt Marc Vergauwen, voorzitter van het BPC en jurylid, toe. "Paralympisch medaillewinnaar, meervoudig wereldkampioen, Europees kampioen, leider in het wereldbekercircuit, enzovoort. Zijn prestaties zijn het resultaat van hard werken, veel opoffering en de grote steun van zijn omgeving. Maar Maxime is niet alleen een kampioen, hij is ook een toegewijde atleet die betrokken is bij onze Beweging en haar ontwikkeling. Hij is bijvoorbeeld lid van de BPC Atletencommissie en haar vertegenwoordiger in ons Bestuursorgaan.”

De Nationale Trofee Victor Boin werd in 1974 in het leven geroepen ter nagedachtenis van Victor Boin, medeoprichter en eerste voorzitter van het Belgisch Paralympisch Comité, die een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de Paralympische Beweging in België. De trofee beloont een Paralympische atleet voor zijn of haar prestaties van het voorbije jaar en/of voor zijn of haar carrière en rol binnen de Paralympische Beweging. De prijs is uniek omdat hij maar één keer in een carrière gewonnen kan worden.

Ontdek de lijst met alle voorgaande laureaten van de Nationale Trofee Victor Boin:

*Meer informatie volgt