Maxime Carabin is wereldkampioen op de 400 meter

Gepost op 14 Jul. 2023

Maxime Carabin heeft op het wereldkampioenschap G-atletiek in Parijs goud behaald op de 400 meter (klasse T52). In de langverwachte confrontatie met de Japanner Satotrok onze landgenoot donderdag aan het langste eind. In 0:54.19 pakte hij de eerste wereldtitel uit zijn carrière met een nieuw wereldrecord, die tot dan op naam van zijn grote rivaal stond. “Ik ging voor goud, maar dat ik ook het wereldrecord verbreek, dat had ik niet verwacht.”

Nadat ze beiden met ruime voorsprong hun reeksen wonnen, stonden Maxime Carabin en Tomoki Sato donderdag 13 juli oog in oog in de finale van de 400 meter (klasse T52). Carabin verbrak op woensdag het kampioenschapsrecord en zijn eigen Europees record, en was dus gebrand op een topprestatie in zijn eerste WK-finale. Dat hij daar vandaag met een wereldrecord de mooiste medaille wegkaapt en de medailleteller voor Paralympic Team Belgium opende, zal voor de rest van zijn leven diep in zijn geheugen gegrift staan.

“Dit is ongelooflijk. Ik kwam voor de eerste plaats, maar dat ook het wereldrecord zou sneuvelen, had ik niet verwacht. Samen met mijn coach maakte ik werk van mijn start na de reeksen, want ik wist dat ik daar nog beter kon doen. Ik heb mij daarop gefocust en ben enorm tevreden dat al het harde werken loont”, zegt een geëmotioneerde Maxime Carabin in de mixed zone.

Dankzij zijn eerste plaats is België ook zeker van een eerste ticket voor ons land voor deelname van een mannelijke atleet aan de Paralympische Spelen van Parijs 2024.

Eerder op de avond stonden Joyce Lefevre (T34) en Cécile Goens (T33) in de finale van de 100 meter (T33/34) waarvoor ze zich ’s morgens beiden konden plaatsen in de reeksen. Lefevre reed naar de zesde plaats, Goens was goed voor plek acht. Die laatste verbrak met een tijd van 0:22.86 (+ 1.2m/s),  trouwens het meer dan 40 jaar oude Belgisch record in de T33-klasse in de reeksen. Een prachtige eerste ervaring op dit niveau voor de jonge atlete, die onder de indruk was van de sfeer in het stadion.

In de ochtendsessie sprintte Léa Bayekula in haar wheeler naar een zevende plaats in de finale van de 1500 meter (T54), en dat met een stevig persoonlijk record (3:24.18). Het is een hoopgevend resultaat met oog op de andere nummers waaraan ze in Parijs zal deelnemen.

Chloé Van Elslande liep in de reeksen van de 400m (T47) naar 1:07.29. Ondanks een stevig persoonlijk record op haar eerste WK bij de senioren, kon ze zich niet plaatsen voor de finale.

Foto’s alle rechten voorbehouden. © Marcus Hartmann / Paralympic Team Belgium