Maxime Carabin pakt tweede gouden medaille op WK in Parijs

Gepost op 16 Jul. 2023

De Luikenaar Maxime Carabin heeft op de negende dag van het wereldkampioenschap G-atletiek in Parijs zijn tweede gouden medaille behaald. Op de 100 meter (klasse T52) knalde hij met een chrono van 16.90 (-0.4m/s) naar een nieuwe wereldtitel. De Zwitser Blum werd tweede, de Mexicaan Perez derde. “Ik ben erg tevreden. We gingen voor de dubbel en dat doel is bereikt.”

Over de reeksen van zaterdag was Maxime Carabin, ondanks een eerste plaats, niet helemaal tevreden want hij maakte een fout bij zijn eerste duw. Zondagochtend reed de atleet van de Ligue Handisport Francophone meer vastberaden dan ooit tevoren richting baan drie in het Stade Charléty. Enkele seconden later mocht hij zijn vreugde vieren: in een tijd van 16.90 sprintte Maxime Carabin naar zijn tweede wereldtitel in de Franse hoofdstad.

“Ik ben enorm tevreden, want we kwamen voor de dubbel en hebben het gedaan”, zegt Maxime met een brede glimlach enkele minuten na zijn race. “Over de reeksen van gisteren was ik teleurgesteld, maar vandaag gaf ik alles en ik was beter voorbereid. Ik focuste mij na gisteren meer op mijn start, ook tijdens de opwarming. Van bij het begin van de wedstrijd kon ik goed versnellen. De start is mijn zwakke punt, dus het geeft voldoening dat mijn werk loonde. Het resultaat is er nu”, zegt hij.

Paralympic Team Belgium mag een tweede medaille aan de teller toevoegen op dit wereldkampioenschap.

Paralympisch kampioen Peter Genyn (G-sport Vlaanderen) en Roger Habsch (Ligue Handisport Francophone) plaatsten zich op zondagvoormiddag ook vlot voor de finale van de 100 meter in de klasse T51, nadat ze beiden hun reeks wonnen. Habsch deed dat in een nieuw kampioenschapsrecord met 19.96 (+0.1m/s). “Ik deed vanmorgen wat nodig was door mijn reeks te winnen en Toni Piispanen te kloppen. Vanavond telt enkel de plaats”, zegt Peter Genyn. De finale met onze twee landgenoten begint om 20u27 en beiden zullen strijden voor de wereldtitel.

Zaterdagavond greep Léa Bayekula (Ligue Handisport Francophone) net naast een bronzen medaille op de 400 meter (klasse T54), ondanks een enorm sterke wedstrijd. Een fotofinish voor de derde plaats draaide uit in haar nadeel: met 3 duizendsten van een seconde ging het brons naar haar concurrente Noemi Alphonse uit Mauritanië. De vierde plaats levert België wel een damesslot op voor de Paralympische Spelen van Parijs 2024.

Volg de competities live via het YouTube-kanaal van IPC