Louis Toussaint is laureaat ENGIE Paralympisch Talent van het Jaar

Gepost op 15 Feb. 2019

Het Belgian Paralympic Committee reikte gisteravond de Paralympic Sports Awards 2018 uit in Brussel. De medaillewinnaars van Europese en wereldkampioenschappen van het afgelopen jaar werden er gelauwerd. Roeier Louis Toussaint ontving de ‘ENGIE Talent of the Year Award’. Deze beloning wordt jaarlijks, door de Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee, toegekend aan een jonge beloftevolle atleet.
 
De Belgische Paralympische beweging kwam gisteravond in Brussel bijeen voor haar traditionele uitreiking van de Paralympic Sports Awards. Het was de gelegenheid om terug te blikken op de talrijke knalprestaties van de paralympische atleten in 2018. Paralympic Team Belgium sloot 2018 af met 20 medailles op Europese en wereldkampioenschappen in sporten die voorkomen op het programma van de Paralympische Spelen van Tokio.

De slechtziende skiester Eléonor Sana werd eveneens gehuldigd voor haar historische medaille op de Spelen van PyeongChang 2018, de eerste vrouwelijke medaille voor België op de Paralympische Winterspelen.
 
De prijs ENGIE Talent van het Jaar werd uitgereikt aan roeier Louis Toussaint (paraplegie). Deze voormalige talentvolle wielrenner zag zijn leven ineenstorten na een ongeluk op training in 2012. Louis Toussaint, die zich sinds enkele jaren heeft toegespitst op het paralympisch roeien, eindigde 11e op het WK 2018 en behaalde een bronzen medaille in de wereldbeker. De 23-jarige Toussaint is afkomstig van Yvoir (Namen) en wordt gesteund door de Ligue Handisport Francophone.
 
Philippe Van Troeye, CEO ENGIE: « Bij ENGIE zijn wij zeer fier om deel te nemen aan de ontwikkeling van de grote atleten van morgen. Wij feliciteren van harte Louis Toussaint die een uiterst inspirerend parcours aflegt. Zoals andere laureaten die hem voorgingen, heeft Louis de capaciteiten om de kleuren van Paralympic Team Belgium hoog in het vaandel te dragen op de volgende edities van de Paralympische Spelen. Wij zullen zijn prestaties van nabij volgen! ». 
 
De Trofee ENGIE Talent van het Jaar wordt sinds 2012 uitgereikt door Paralympisch partner ENGIE en heeft reeds tal van grote atleten, zoals Laurens Devos en Eléonor Sana, gelauwerd.