Laurens Devos is Europees kampioen tafeltennis, Florian Van Acker pakt brons

Gepost op 30 Sep. 2017

Laurens Devos (klasse 9) is opnieuw Europees kampioen tafeltennis. Hij versloeg de Zweed Gustafsson in de finale en verlengt dus zijn titel uit 2015. Florian Van Acker (klasse 11) moest vrede nemen met brons na verlies in de halve finale.

De 17-jarige Laurens Devos speelde een ijzersterk toernooi. Hij raasde door de poulewedstrijden, die hij allemaal met 3-0 won. In de kwartfinale versloeg hij de Brit Thompson ook met 3-0, waarna hij uitkwam tegen de Spanjaard Perez. Die bood meer weerwerk en pakte één set tegen Devos. Onze landgenoot won de wedstrijd met 3-1. In de finale kwam hij uit tegen de Zweed Daniel Gustafsson (ITTF 15), die verrassend de Rus Nozdrunov uitschakelde in de halve finales.

Devos begon goed aan de partij en won de eerste set met 11-8. In de tweede set had hij moeite met het spel van de Zweed, die zich terugvocht tot 1-1. De derde en vierde set kenden een gelijkaardig verloop en zo moesten de spelers het uitvechten in een vijfde set. Laurens nam de maat van de Zweed en kroonde zich net als twee jaar geleden tot Europees kampioen. “Ik ben uiteraard enorm blij dat ik mijn titel kan behouden”, zegt Laurens. “Het was geen gemakkelijke wedstrijd. De tegenstander speelde erg verdedigend en speelde met ander materiaal op zijn rughand, maar ik kon toch winnen. Dit was tot nu toe een goed EK voor mij. Nu kijk ik uit naar het team event dat maandag begint.”

Florian Van Acker moest het in zijn halve finale opnemen tegen de Fransman Creange (ITTF 3). Een zware tegenstander, die tijdens het toernooi enkele knappe wedstrijden speelde. Het ging gelijk op. Florian won de eerste set met 11-7. In de tweede set kregen beiden spelers setballen, maar het was Creange die het afmaakte: 14-16. Ook de derde en vierde set werden thrillers. Florian moest daarin het onderspit delven voor de Fransman. Het werd 10-12 en 10-12.  De felbevochten wedstrijd eindigde op 1-3 en Florian Van Acker pakt zo brons op het Europees kampioenschap.

Onze landgenoot was te teleurgesteld om meteen na de wedstrijd te reageren. Zijn coach Nico Vergeylen stond ons te woord. “Florian is een speler die altijd wil winnen. Maar de Fransman speelde gewoon erg goed en Florian had het moeilijk met het tempo.”

De atleten van het Paralympic Team Belgium brengen met dit goud en brons het totaal op 11 medailles behaald op EK's en WK’s in 2017.