Koninklijke namiddag voor de atleten van Paralympic Team Belgium

Gepost op 27 Oct. 2023

Het Koninklijk Paleis ontving op donderdag 26 oktober de Belgische medaillewinnaars op Europese en wereldkampioenschappen in 2023. Op uitnodiging van de Koning en de Koningin werden de atleten van Paralympic Team Belgium en hun BOIC-collega’s door het koningspaar en Minister van Sport Pierre-Yves Jeholet gefeliciteerd voor hun mooie prestaties.

Een delegatie van een twintigtal personen vertegenwoordigde de Paralympische Beweging in het Koninklijk Paleis in Brussel voor een kleine receptie georganiseerd door de Vorsten. Atleten die medailles veroverden op Europese of wereldkampioenschappen in paralympische disciplines, vergezeld van hun coaches, werden gefeliciteerd met hun uitstekende prestaties in 2023.

Maxime Carabin, gouden medaillewinnaar op de laatste wereldkampioenschappen para atletiek, was onder de indruk van het evenement: "Ik ben voor de eerste keer uitgenodigd en het is best gek om te bedenken dat we op het Paleis zijn. Ik waardeer het echt dat dit bezoek wordt gedeeld met de valide atleten. Het laat zien dat onze prestaties gelijkwaardig zijn. En het is geweldig om te horen dat de Vorsten trots op ons zijn.”

Voor andere atleten zoals Man-Kei To (para badminton) en Peter Genyn (para atletiek), voor wie dit niet hun eerste koninklijke bezoek is, is het toch een heel belangrijke gelegenheid. "Een ongelooflijke sportprestatie neerzetten, zoals het winnen van de Europese titel, is op zich al ongelooflijk. Maar de erkenning van ons land maakt het nog waardevoller", legt de Belgische speelster uit. "In het verleden nodigde Koning Albert II me al uit, maar het is nog steeds een grote eer om samen met onze Olympische collega's door Hunne Majesteiten te worden uitgenodigd. Voor mij betekent dit echt veel", voegde Peter eraan toe.

Na de ontmoeting met de Vorsten volgde het traditionele fotomoment om de namiddag te vereeuwigen.