Koninklijke audiëntie voor onze Paralympiërs

Gepost op 29 Oct. 2021

Op vrijdag 29 oktober werden de atleten van Paralympic Team Belgium, alsook de Olympische collega’s, uitgenodigd op het Kasteel van Laken. Het koningspaar wou op deze manier alle atleten feliciteren die in de periode 2020 – 2021 een verdienstelijke prestatie hebben geleverd.

De atleten die hebben deelgenomen aan de Olympische en de Paralympische Spelen, alsook de medaillewinnaars op wereld- en Europese kampioenschappen, verzamelden ’s ochtends vroeg aan het Koning Boudewijnstadion om samen naar Laken te vertrekken. De medaillewinnaars van Tokyo 2020 werden als eerste gehuldigd tijdens de traditionele groepsfoto, voordat ze aan het koningspaar werden voorgesteld door de Chefs de Mission Olav Spahl en Olek Kazimirowski.

De Koning en de Koningin, vergezeld door Anne d’Ieteren en Marc Vergauwen voor het BPC en Jean-Michel Saive en Philippe Vander Putten voor het BOIC, wisselden vervolgens van gedachten met alle andere aanwezige atleten en stafleden.

« Ik was een beetje gespannen om de Koning en de Koningin te ontmoeten, maar ik zal een heel goede herinnering koesteren van de ontmoeting met Koningin Mathilde », vertelt de zwemster Tatyana Lebrun, het jongste Belgisch delegatielid in Tokio. Hetzelfde gevoel werd gedeeld door onze tafeltennisser Laurens Devos, gouden medaillewinnaar, ondanks dat dit niet zijn eerste bezoek aan het Paleis van Laken was: « De Koning is niet meteen iemand die je elke dag ontmoet, dus dat is altijd wel een speciale gelegenheid ». Een « grote eer » was het ook voor zijn collega tafeltennisser Bart Brands.

Dit koninklijk bezoek was ook de gelegenheid voor de Olympische en Paralympische atleten om België als één team te vertegenwoordigen binnen de topsport. « Ik vind het belangrijk dat we tonen dat we deel uitmaken van hetzelfde team, dat we éénzelfde vlag vertegenwoordigen », vervolgt Laurens. Tweevoudig bronzen medaillewinnaar Roger Habsch was het daarmee eens : « Ik vind het geweldig dat iedereen gelijktijdig wordt uitgenodigd en dat we dit moment kunnen delen tussen atleten met en zonder beperking ». De sfeer was dan ook prima met de nodige onderlinge felicitaties, reünies en selfies.

Onder de genodigden waren ook de officials die België vertegenwoordigden tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio, de leden van de Raad van Bestuur van het BPC en het BOIC, maar ook verschillende Ministers: Karine Lalieux, Minister van o.m. Maatschappelijke integratie, belast met personen met een handicap, Valérie Glatigny, Minister van Sport in de Franse Gemeenschapsregering en tenslotte de Minister-President van de Fédération Wallonie-Bruxelles, Pierre-Yves Jeholet.

Het spreekt voor zich dat dit bezoek voor alle deelnemers een geweldige herinnering zal blijven. Ook al had Piotr Van Montagu graag een privérondleiding in de gebouwen gekregen, vatte Kevin Van Ham het gevoel van alle gasten uitstekend samen: « Ik heb een fenomenaal gevoel over vandaag! Het was een hele vroege ochtend, maar dit was zeker en vast de moeite waard », glimlacht hij. « Het Paleis binnen wandelen is zo indrukwekkend, zeker dat dit mijn eerste keer was, maar hopelijk niet de laatste. Wauw, dit is gewoon machtig! ».

foto's - (c) Belga