Kettingprobleem nekt damestandem Hoet-Monsieur

Gepost op 17 Sep. 2016

Onze damestandem met Griet Hoet (B) en Anneleen Monsieur werd door kettingproblemen teruggeslagen in de wegrit. Ze reden hun race wel uit voor de eer, maar konden zich niet volgens hun mogelijkheden weren tegen de anderen. 

De tandemrijders Griet Hoet, de stoker met een visuele handicap, en Anneleen Monsieur (pilote) sluiten de Spelen af met een bittere nasmaak. Ze keken enorm hard uit naar de wegrit langs de stranden van Pontal, maar konden zich niet volgens hun waarde meten. Na vijftien kilometer werd de tandem teruggeslagen door materiaalpech. Hun ketting vloog er drie keer af. "Eerst voor de klim, dan op de kasseinen en tot slot opnieuw net voor de klim", zegt Griet. "Daarna waren we op onszelf aangewezen en hebben we kilometers alleen gereden. Het gat op de groep was te groot, jammer dat we niet meer met die groep konden meeglijden." Onze landgenoten eindigden uiteindelijk veertiende.

Griet Hoet kijkt al gauw vooruit naar de volgende stap. Ze wil dit zo snel mogelijk vergeten, want dit was toch een teleurstelling. "We moeten iets aan die ketting doen. Misschien moeten we toch overstappen naar een ander systeem waarbij de ketting tussen twee bladen loopt. Dat is wel erg duur. Bij de volgende internationale wedstrijd willen we dit graag rechtzetten", klinkt het. 

Het was een loodzwaar parcours van 70 kilometer met één vlakke ronde (de tweede vlakke ronde werd eruit gehaald omdat de renners 45 minuten later moesten starten) en twee ronden met enkele steile klimmetjes. "Dat is voor ons met een tandem echt lastig. Een tandem is een log ding. Je kan het verschil tussen een tandem en een gewone fiets vergelijken met het verschil tussen een camion en een personenwagen."