Jonas Van de Steene sprint naar eerste wereldtitel uit zijn carrière

Gepost op 11 Aug. 2023

Op de wereldkampioenschappen in Dumfries (Schotland) sprintte Jonas Van de Steene naar goud in de MH4-wegrit. De Lochristinaar was de snelste in een sprint met drie. Het is zijn eerste wereldtitel en WK-medaille. “Ik was beresterk en alles liep perfect. Vannacht slaap ik in mijn regenboogtrui.”

Nog nooit kon Jonas Van de Steene een medaille behalen op de wereldkampioenschappen, maar na de vele podiumplaatsen op de wereldbekers dit seizoen was de hoop daarop nooit eerder zo groot. Van de Steene sprong weg met de Fransman Mathieu Bosredon en de Oostenrijker Thomas Fruhwirth. De Nederlander Jetze Plat, afgelopen jaren outstanding in de MH4-klasse, moest genadeloos passen. De drie werkten goed samen en doken samen de laatste kilometer in. Met een finale jump nam Van de Steene in een millimetersprint de bovenhand van Bosredon.

Van de Steene schreeuwde Dumfries bijeen na zijn overwinning. “Ik ben euforisch, het is moeilijk te beschrijven. Ik wou met een podium mijn mooi seizoen bevestigen en heb er alles voor gedaan. Wereldkampioen, dat is nog net iets anders dan tweede of derde zijn. Dat ik een heel jaar met de regenboogtrui mag rondrijden, besef ik nog niet”, zei Van de Steene.

De ouders van Jonas en de Belgische staf vlogen hem om de hals. “Sport is emotie. Vandaag liep alles perfect. Ik was beresterk, alles viel tactisch in zijn plooi”, zei hij. “Als je dan wint en je kan dat delen met je dierbaren, dan is dit des te mooier. Ook vanuit België en Lanzarote supporteren ze mee.”

Van de Steene werd twee dagen geleden vijfde in de tijdrit en dat prikkelde hem voor zijn wegrit. “Ik was ontgoocheld woensdag, want een podium rijden op een WK is belangrijk met oog op de Paralympische Spelen. Dat ik het dan hier afrond op de allermooiste manier, is schitterend.”

Volgende week neemt Jonas nog deel aan het Europees kampioenschap. Maar vanavond is er plaats voor genot. “Ik ga waarschijnlijk met mijn regenboogtrui slapen. Sport is hard, je kent veel tegenslagen. Maar als het dan lukt… Ik ben zó gelukkig.”

In de MH3-wegwedstrijd werd Jean-François Deberg zesde. Marvin Odent eindigde als negende.
Eerder behaalde Maxime Hordies (MH1) ook al goud, Tim Celen sprintte naar zilver (MT2).