Joachim Gérard wint de Australian Open 2021

Gepost op 17 Feb. 2021

Vandaag, woensdag 17 februari 2021, kunnen we eindelijk zeggen dat ons land een Grand Slam winnaar heeft! Joachim Gérard (ITF-4) is de eerste Belgische rolstoeltennisser ooit die een Grand Slam heeft kunnen winnen in het enkelspel. In de finale versloeg hij de Brit Alfie Hewett (ITF-3) in drie sets (6-0, 4-6, 6-4).

De finale kon niet beter beginnen voor de atleet van de Ligue Handisport Francophone, die in een mum van tijd 6-0 voorstond in de 1e set. Ook de 2e set ging voorspoedig, tot zijn tegenstander de kracht vond om terug te vechten en uiteindelijk de 2e set alsnog in de wacht wist te slepen (4-6). Puur op mentale kracht, slaagde Joachim Gérard erin een break te forceren in de 3e set, ondanks een tegenstander die duidelijk knokte voor elk punt. Na verschillende matchballen kon Joachim eindelijk een kreet van vreugde slaan, na het winnen van de 3e set met 6-4. De Brabançonne klonk zo voor het eerst na een Grand Slam rolstoeltennis (enkelspel).

Na zijn twee eerder verloren Grand Slam finales, was Joachim er duidelijk op gebrand om deze derde kans niet te laten liggen. Deze titel is waar hij tenslotte al zo lang van droomde. Ondanks zijn verplichte quarantaine bij aankomst in Australië begin januari, was hij de man in vorm. Dit had hij al bewezen door de Melbourne Open te winnen, een voorbereidingstornooi op de Australian Open, tegen diezelfde Alfie Hewett.