Joachim Gérard brengt bezoekje aan de Urban Youth Games in Brussel

Gepost op 31 mei. 2023

Op vrijdag 26 mei vond in Molenbeek het eerste nationale evenement van de Urban Youth Games plaats. Olympische en paralympische atleten en vertegenwoordigers van Special Olympics richtten zich tot de 1500 deelnemende jongeren om hun passie voor sport en de waarden ervan door te geven. Boogschutter Piotr Van Montagu en tennisser Joachim Gérard vertegenwoordigden Paralympic Team Belgium. We profiteerden van de aanwezigheid van Joachim om hem enkele vragen te stellen over het huidige seizoen...

De Urban Youth Games gingen in juni 2019 voor het eerst door in Molenbeek. Het evenement focuste zich oorspronkelijk op jongeren in Brussel en heeft zich vervolgens ontwikkeld en verspreid over heel België. Het doel? Jongeren van basisscholen samenbrengen om verschillende waarden, zoals openheid van geest, respect en zichzelf overtreffen, te promoten. Op deze eerste nationale editie was ook een Franse delegatie uit Seine Saint-Denis aanwezig.

De paralympische atleten Piotr Van Montagu en Joachim Gérard maakten van deze dag gebruik om de kinderen uitleg te geven over de paralympische beweging en hun discipline, en natuurlijk om enkele handtekeningen te zetten.

Het was ook een ideale gelegenheid om te praten met Joachim Gérard, die zich volop voorbereidt op Roland Garros:

Dag Joachim, we hopen dat je een leuke dag hebt gehad! Wat betekenen de Urban Youth Games voor jou?

Voor mij zijn de Urban Youth Games een belangrijk evenement, zeker omdat dit de eerste nationale editie is! Ik vind dit soort sportdagen essentieel, omdat ze jongeren kunnen helpen een sportieve roeping te ontdekken, of ze nu valide of minder valide zijn. Het is dus een uitstekend initiatief als je het mij vraagt.

Laten we het over jou hebben. Hoe verloopt de start van je seizoen?

Ik heb algemeen gezien een vrij goede start van het seizoen doorgemaakt, hoewel er natuurlijk altijd positieve en minder positieve zaken zijn. Tot nu toe heb ik al twee buitenlandse toernooien in het enkelspel gewonnen, de Victorian Open en de Korean Open, en natuurlijk wil ik er nog meer winnen.

Roland-Garros is net begonnen en over een paar dagen begint het rolstoeltennistoernooi. Ben je er klaar voor?

Ook al heb ik al twee grand slams gewonnen, de Australian Open en Wimbledon, Roland-Garros is natuurlijk nog steeds een doel en een toernooi dat ik graag aan mijn erelijst wil toevoegen. De grand slam in Parijs is een toernooi waar elke Belg van droomt. Ik heb al het geluk gehad finalist te zijn, maar dat is niet genoeg voor mij. Dit jaar wil ik echt de finale winnen!

In 2024 vindt het rolstoeltennistoernooi plaats op de speelvelden van Roland-Garros. Is dat iets speciaals voor jou?

Ja, natuurlijk is het bijzonder! Parijs 2024 komt er snel aan. België grenst aan Frankrijk, dus ik denk dat veel Belgische fans zullen komen supporteren. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Roland Garros een legendarische locatie is. Ik kijk er echt naar uit!

Hoe bereid je je voor op de grote toernooien? Hoe ga je om met het grote aantal reisuren?

Het klopt dat ik heel veel reis. Ik denk dat ik tussen de 20 en 25 weken per jaar in het buitenland ben voor mijn verschillende toernooien. Het is niet altijd eenvoudig, maar het maakt deel uit van mijn job. Ik probeer zo goed mogelijk te trainen en me op een ideale manier voor te bereiden op elk toernooi. Wat mijn voorbereiding betreft, die is dezelfde voor toernooien als voor de Spelen. Ik probeer me te concentreren op het eerstvolgende toernooi en neem ze een voor een.

Draag het dubbelspel bij aan je prestaties in het enkelspel? Op welke manier?

Het dubbelspel is altijd belangrijk, ook al levert het minder geld en punten op dan het enkelspel, om open kaart te spelen (lacht). Maar het is heel belangrijk voor mijn ontwikkeling, omdat we onze slagen kunnen oefenen, de details kunnen aanpassen die in het enkelspel niet werkten en proberen ze recht te trekken. Dat helpt me om me voor te bereiden op mijn volgende wedstrijd. Voor mij is elke wedstrijd dus heel belangrijk, of die nu in het dubbelspel of het enkelspel is.

Wat is je doel voor het einde van het seizoen?
Mijn doel is om zoveel mogelijk toernooien te winnen, eerst en vooral de grand slams, daarna andere toernooien. En ik wil stijgen op de ranglijst, om uiteindelijk nummer 1 van de wereld te worden. Mijn beste ranking tot nu toe is de 2e plaats, dus het doel is om voor die eerste plaats te gaan, die niet zo veraf ligt.

Tot slot, welk advies zou je de aanwezige jongeren op de UYG willen meegeven?
Doe waar je van houdt. Wat mij betreft is dat sport. Het is vandaag een sportdag, dus we gaan van de gelegenheid gebruikmaken om dat duidelijk te maken (lacht). Maar alle gekheid op een stokje, ik ben ervan overtuigd dat je moet kunnen doen waar je van houdt om door de moeilijke momenten in het leven heen te komen.

Volg Joachim Gérard op Roland Garros van 6 t.e.m. 10 juni 2023