IOC en IPC tekenen intentieverklaring voor nieuwe overeenkomst tot 2032

Gepost op 23 Jun. 2016

Het International Olympic Committee (IOC) en het International Paralympic Committee (IPC) hebben op dinsdag 14 juni een intentieverklaring getekend, die de beginselen van een nieuwe langetermijnovereenkomst tussen de organisaties vastlegt. Deze nieuwe overeenkomst zal tot 2032 lopen en voortbouwen op de huidige partner- en samenwerkingsovereenkomsten die vóór de Olympische en Paralympische Spelen van Londen 2012 werden getekend.

“Deze overeenkomst is een belangrijke mijlpaal in de implementering van de Olympische agenda 2020”, verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach. “IOC en IPC delen hetzelfde doel, nl. bijdragen aan een betere wereld via sport, en ik kijk dan ook uit naar een nauwe samenwerking tussen onze organisaties om dit te verwezenlijken. IPC’s focus op breedtesport en op topsport stelt de organisatie in staat om een steeds groter internationaal publiek aan te spreken en om haar succes op lange termijn te waarborgen.”

“Het verheugt mij dat IPC en IOC het eens zijn geworden over de beginselen en de visie achter deze langetermijnovereenkomst, die de Paralympische beweging de komende jaren verder zal versterken en steunen”, aldus IPC-voorzitter Sir Philip Craven. “IOC is IPC’s belangrijkste strategische partner en wij zijn voorzitter Thomas Bach en de Olympische beweging zeer dankbaar voor hun aanhoudende steun. De volgende weken en maanden zullen we de handen in elkaar slaan om deze overeenkomst, die ons partnerschap een vierde decennium inleidt en het pad effent voor een meer autonome Paralympische beweging, te voltooien.”

Eén bid, één stad

In het kader van de Paralympische Spelen van Sydney 2000 leggen IOC en IPC voor de eerste maal de beginselen van hun toekomstige betrekkingen vast. Op 19 juni 2001 tekenen beide organisaties een samenwerkingsakkoord ter bescherming van de organisatie van de Paralympische Spelen en ter verankering van het principe “één bid, één stad”. Dit akkoord bekrachtigt ook het feit dat vanaf 2008 de Paralympische Spelen kort na de Olympische Spelen moeten plaatsvinden, in dezelfde stadiums en sportinfrastructuren; en, dat vanaf 2012 de verkozen gaststad voor de Olympische Spelen verplicht is om ook de organisatie van de Paralympics op zich te nemen.

Sindsdien werden verschillende overeenkomsten getekend om de banden tussen IOC en IPC verder te versterken