Het Belgian Paralympic Committee brengt hulde aan Graaf Jacques Rogge

Gepost op 31 Aug. 2021

Het Belgian Paralympic Committee wil zijn oprechte deelneming betuigen aan de naasten van Graaf Jacques Rogge, alsook aan het IOC en het BOIC waar hij lange tijd voorzitter was.

De bestuurders, atleten en de hele staf van Paralympic Team Belgium hebben vandaag met spijt vernomen dat we afscheid hebben genomen van een groot sportman, die veel heeft bijgedragen aan de integratie van de Paralympische en Olympische wereld. Jacques Rogge was onder meer verantwoordelijk voor de ondertekening van verschillende verdragen die de verdere groei en bloei van het International Paralympic Committee mogelijk maakten.

Anne d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee, wil hulde brengen aan de overleden voorzitter, een man die ze goed kende: “Graaf Jacques Rogge heeft vanaf het begin veel bijgedragen tot de ontwikkeling van de Paralympische Beweging door dat samen met wijlen Ridder Albert Tricot, de mede-oprichter van het Belgian Paralympic Committee, goed te ondersteunen. Als oud-olympiër was Jacques in de eerste plaats de Voorzitter van de atleten. Met zijn charisma, zijn scherp gevoel voor diplomatie, zijn menselijke warmte en zijn kalme overtuigingen, slaagde Jacques erin de groten van deze wereld op één lijn te krijgen en te overtuigen om samen verder te gaan. Zijn bijdrage aan de evolutie van Olympische en Paralympische Bewegingen is van onschatbare waarde.”

Bovenop al zijn onderscheidingen werd Graaf Jacques Rogge in 2017 ook gehuldigd met de Paralympic Order, voor zijn nimmer aflatende steun aan de Paralympische Beweging, waarvan hij een van de meest fervente supporters was. Dat is de hoogste internationale onderscheiding in de Paralympische Beweging, die door het International Paralympic Committee wordt uitgereikt. De Paralympic Order werd hem in Brussel overhandigd door Sir Philip Craven, de toenmalige voorzitter van het International Paralympic Committee, op een evenement dat de officiële start van de ‘Road to Tokyo’ inleidde.

Anne d’Ieteren gaat verder: « Bedankt Jacques, ik ben nu wie ik ben, mede dankzij jou. Je was er altijd voor mij in de gelukkige tijden in mijn carrière binnen de Olympische Beweging, maar ook in de meest trieste en moeilijke. Rust zacht, ik zal je nooit vergeten. » Om hem te eren op de Paralympische Spelen in Tokyo hangen de paralympische vlaggen op verschillende wedstrijdlocaties halfstok.