Handbikers vlammen naar brons in team relay

Gepost op 17 Sep. 2016

De handbikers hebben het wielrennen op de Spelen op de meest stijlvolle wijze afgesloten. Ze pakten in de team relay, een aflossingswedstrijd met drie, brons. De hoogst haalbare medaille en ook hun ultieme droom. De Amerikanen en Italianen waren zoals verwacht ongenaakbaar. 

In de team relay maakt elk land een team van drie handbikers. Die moeten om beurt een ronde rijden en na elke ronde lossen ze elkaar af. De volgorde van de handbikers wordt op voorhand vastgelegd en moet worden aangehouden. Jean-François (H3) mocht de spits afbijten in Pontal. Hij kon goed zijn mannetje staan tegen de andere landen. Christophe Hindricq (H2) volgde en vervolgens ook Jonas Van de Steene (H4). Elk reden zij zo drie ronden van 2,5km, goed voor 22,5km in totaal.

Na twee ronden was al duidelijk dat de Italianen outstanding waren. Met de ex-F1-vedette Zanardi vlamde dat team makkelijk naar goud. Ook de Amerikanen waren een klasse te sterk. Maar het gevecht voor brons werd zoals verwacht eentje om duimen en vingers van af te likken. Het waren pas de laatste aflossingen die de Belgen het brons bezorgden. Jean-François kon een kloof slaan, Christophe hield goed stand en Jonas Van de Steene bouwde de zege verder uit. 

De beren waren nadien uitzinning. De vreugde was erg groot. "Dit is ongelooflijk. Brons op de Spelen, wow", klonk het bij Jonas. "Ik had dit nooit gedroomd." Ook Jean-François kon het nauwelijks geloven. Bij Christophe Hindricq, 51 jaar oud, blonken de ogen als sterren aan de hemel. "Dit is een zalig", zei hij, waarna hij ook het publiek in Pontal en in België bedankte. "In ons land is er veel respect voor sporters met een handicap. De laaste jaren zie ik een mooie, positieve evolutie. Dat is fijn!"