Handbiker Jean-François Deberg is wereldkampioen

Gepost op 04 Aug. 2018

Jean-François Deberg is wereldkampioen Para-cycling op de weg geworden in de klasse H3 (handbike). In het Italiaanse Maniago was hij de snelste in een sprint met zeven. « Wat een enorme verrassing. Het dringt nog niet tot me door », zei hij na ontvangst van de regenboogtrui. België haalde in 2011 voor het laatst nog een podium op een WK wegrit. 
 
Jean-François Deberg werd donderdag nog tiende in de tijdrit. Hij was teleurgesteld, maar bleef hoopvol voor de wegrit. « De wedstrijd zaterdag zal helemaal anders zijn.» De regen trok vandaag weg uit Maniago en onder een loden zon vond zaterdagnamiddag de wegrit plaats. Jean-François bleef voortdurend attent vooraan rijden in de kopgroep en was heel bedrijvig tijdens de wedstrijd. Na 68 kilometer op de Italiaanse wegen, klopte hij zijn tegenstanders in een langgerekte sprint.
 
Na een tweede en een eerste plaats op de twee wereldbekerwedstrijden dit jaar wisten we tot wat Jean-François in staat was op dit WK. Maar je moet het nog doen ook… Jean-François na zijn wedstrijd: « Het is een enorme verrassing. Ik kan het nog altijd niet geloven. Ik vertrok snel om de wedstrijd hard te maken en de eerste drie ronden ging het erg hard. Daarna viel ik nog verschillende keren aan op de zwaardere stroken om mijn tegenstanders pijn te doen. Wereldkampioen worden was de ambitie, dat zei ik vorig jaar in een interview. Ik wist dat ik het potentieel had en nu is het een feit. Nu heb ik de eer om die regenboogtrui een jaar lang te dragen. »
 
Eerder op de dag reden handbikers Christophe Hindricq (H2) en Maxime Hordies (H1)  ook hun wegrit. Hindricq moest een sterker trio laten rijden, maar sprintte naar een uitstekende vierde plaats. « Het geeft voldoening om naar een vierde plaats te rijden tussen al die jonge veulens », zei de vijftiger. Maxime Hordies reed naar een knappe zesde plek, een uitstekend resultaat op zijn eerste WK.
In de T2-klase (driewielers) kwamen twee Belgen in actie. Raphael Blaise eindigde op een zevende plaats. Tim Celen moest opgeven, omdat hij nog te veel hinder ondervond van een knieblessure.
 
De laatste WK-medailles van de Belgen dateren van 2011. Toen werd Kris Bosmans (C3) wereldkampioen in Roskilde (Denemarken) en reed ook handbiker Wim Decleir naar zilver in de wegrit.  
 
Morgen is de laatste dag van het wereldkampioenschap en dan komen de tweewielers en de tandems in actie. Zij rijden ook de wegrit en ook daar mogen we hopen op medailles.
 
Hier vind je het programma.  

Foto SWPIX.com / Simon Wilkinson.