Gelijke medaillepremies voor Paralympiërs en Olympiërs in Parijs 2024

Gepost op 05 Dec. 2023

Zoals aangekondigd tijdens het ‘Belgian Sports Federations Forum', georganiseerd door de Nationale Loterij in Tubeke op dinsdag 5 december, worden de premies voor de Paralympische medaillewinnaars op de Spelen van Parijs 2024 door het Belgian Paralympic Committee (BPC) gelijkgetrokken met die van de Olympische medaillewinnaars. Een gouden medaille levert € 50.000 op, een zilveren € 30.000 en een bronzen € 20.000 (*). In Tokyo was dat nog respectievelijk € 15.000, € 10.000 en € 7.500.

Ook de Paralympische coaches zien hun vergoeding verhoogd van 10% naar 25% van de waarde van de premie van hun atle(e)t(en), eveneens hetzelfde percentage dan bij de Olympische coaches.

Met beide aanpassingen wil het BPC een meer gelijkwaardige aanpak hanteren aan de Olympische atleten.

Aangepaste regels door eigenheid van Paralympische sport

BPC past, na overleg met zijn atletencommissie, enkele verschillende regels toe die rekening houden met de context van de Paralympische sport in ons land. In tegenstelling tot BOIC:

  1. voorziet BPC premies voor medailles, niet voor top-8 plaatsen.
  2. ontvangt een atleet, die meerdere medailles veroverd, één premie voor de hoogst behaalde medaille.

Olek Kazimirowski, Managing Director van BPC en delegatieleider voor Parijs 2024: “BPC en de G-sportfederaties mikken in hun strategisch plan op medailleplaatsen, terwijl bij BOIC ook top-8-doelstellingen een belangrijke rol spelen in de topsportvisie. Dat is voornamelijk omwille van de eigenheid van classificatie in de Paralympische sport. Atleten worden onderverdeeld in sportklassen om een evenwichtige en eerlijke competitie te garanderen, waardoor het aantal deelnemers per klasse dan ook meestal lager is dan in de reguliere sport.”

Daarenboven zijn de sporten waarin onze atleten sterk scoren, vaak sporten waarin ze meerdere medailles kunnen behalen. In Rio 2016 behaalden Peter Genyn, Marieke Vervoort en Michèle George samen 6 van de 11 medailles, in Tokio waren vijf atleten samen goed voor 10 van de 15 medailles.

Kazimirowski: “Indien beide systemen, van BPC en BOIC, volledig gelijkgetrokken zouden worden, zou de waarde van de Paralympische premies de totale kost van de Paralympische Spelen dan ook vrijwel evenaren.”

Marc Vergauwen, voorzitter van BPC: “We zijn verheugd dat we, dankzij de steun van de Nationale Loterij, de medaillepremies kunnen gelijktrekken en zo een sterk signaal kunnen geven van gelijkwaardigheid tussen Olympiërs en Paralympiërs. Dit is een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van de Paralympische beweging in ons land en zal onze atleten ongetwijfeld nog meer motiveren in hun strijd om de medailles in Parijs. We hopen dat deze Spelen historisch zullen zijn op sportief vlak, maar dat ze ook zullen bijdragen tot een meer inclusieve samenleving.”

Peter Genyn, lid van de atletencommissie en goed voor goud en zilver in Tokyo: “Dit is een sterk signaal van gelijkwaardigheid en toont dat we serieus genomen worden en als topatleten worden aanzien. Uiteraard dient hierbij rekening te worden gehouden met de Paralympische realiteit. Het betreft een enorme stap vooruit, die voor atleten en coaches zeer belangrijk is in het verdere verloop van hun carrière.”

(*) Specifieke regels zijn van toepassing voor (samengestelde) teams.