Geen WK zwemmen in Maleisië

Gepost op 30 Jan. 2019

De World Para Swimming Championships gingen plaatshebben in Kuching in Maleisië van 29 juli tot 4 augustus. Het International Paralympic Committee (IPC) heeft beslist deze te annuleren. Motief: de Maleisische instanties verbieden de deelname van Israëlische atleten aan het WK.

De raad van bestuur van het IPC nam haar besluit tijdens de vergadering in Londen. “Alle wereldkampioenschappen moeten open zijn voor alle atleten en tegelijk een veilige deelname garanderen zonder enige vorm van discriminatie” verklaarde IPC-voorzitter Andrew Parsons. “Wanneer een gastland atleten uitsluit wegens politieke redenen hebben we geen andere mogelijkheid dan een ander gastland te zoeken voor het kampioenschap. De Paralympische Beweging heeft altijd de integratie toegejuicht en niet de uitsluiting ervan. In september 2017 was er, tijdens de contractondertekening met het paralympisch comité van Maleisië, de zekerheid dat deelname van alle atleten uit alle landen toegestaan was en hun veiligheid werd gewaarborgd. Sinds er politieke wissels doorgevoerd zijn, heeft de Maleisische regering er andere ideeën op na gehouden. Politiek en sport vormen nooit een goede combinatie.”

Het IPC gaat actief op zoek naar een nieuwe organisator die het kampioenschap mogelijks kan organiseren aan dezelfde voorwaarden en in dezelfde periode. De IPC-voorzitter doet een oproep aan de kandidaat-gaststeden zich te melden voor 11 februari.