Geen Belgische supporters op de Spelen van Tokyo 2020

Gepost op 25 Mar. 2021

Het International Paralympic Committee (IPC) en het International Olympic Committee (IOC) werden op zaterdag 20 maart ingelicht over een belangrijke beslissing die genomen is door de Japanse overheid en het Organisatiecomité van Tokyo 2020ewordt geen buitenlands publiek toegelaten in Japan tijdens de Spelen. 

Deze beslissing is uiteraard in het licht van de wereldwijde Covid-19 pandemie waar we momenteel mee kampen. Andrew Parsons, Voorzitter van het IPC reageert op dit nieuws:

« Het spreekt voor zich dat, in een ideale wereld, onze voorkeur uiteraard was om internationaal publiek aanwezig te hebben tijdens de Spelen, zodat familie, vrienden en fans hun atleten en entourage konden aanmoedigen. Echter, momenteel moeten we er ons bewust van zijn dat we door de pandemie niet in een ideale wereld leven. Bijgevolg moeten bepaalde beslissingen worden genomen om de Spelen te kunnen laten plaatsvinden (…). De veiligheid van alle actoren, voornamelijk die van het Japanse publiek en de atleten, is onze absolute prioriteit voor de Spelen van Tokyo 2020. Dit is de reden dat het IPC de beslissing van de Japanse overheid respecteert en accepteert. »  

Andrew Parsons benadrukt uiteraard het feit dat de afwezigheid van buitenlands publiek ervoor zorgt dat de uitbouw van broadcasting via verschillende kanalen een belangrijke rol zal spelen. Enkel op die manier kan voor het brede publiek de kans worden gecreëerd om ook hén te laten meegenieten van deze Spelen.  

Dit standpunt wordt gedeeld binnen het Belgian Paralympic Committee (BPC)Ook al is deze beslissing een uitermate grote ontgoocheling voor de atleten van Paralympic Team Belgium en hun entourage, toch zijn we ervan overtuigd dat gezondheid primordiaal is en er hier absoluut geen risico’s mogen worden genomen. 

"Samen met onze mediapartners zullen we er alles aan doen om de fans, vrienden en familie van de atleten de kans te bieden om alle prestaties te kunnen volgen vanuit België”, bevestigt Anne d’Ieteren, Voorzitter van het BPC. “Zelfs al kunnen de supporters niet aanwezig zijn in de stadia of in de buurt van de atleten, toch rekenen wij op hen om hun enthousiasme en passie rond de Spelen met iedereen te delen. Ze zijn dan misschien niet in Japan, maar we hopen dat ze ervoor zullen zorgen dat de prachtige prestaties van Paralympic Team Belgium op die manier het hele land zullen kunnen beroeren.”