Florian Van Acker wint goud in tafeltennis

Gepost op 12 Sep. 2016

Florian Van Acker is Paralympisch kampioen tafeltennis in klasse 11, poef!

Florian Van Acker is zonet Paralympisch kampioen tafeltennis geworden. Hij is de eerste Belgische sporter met een verstandelijke handicap die een medaille pakt op de Paralympische Spelen. En het is meteen die met de mooiste kleur. In een thriller van een finale versloeg hij de Australiër Samuel Van Einem – het nummer 6 op de wereldranglijst - met 3-2.

Florian won vrij snel de eerste set met 11-8. In de tweede set kwam hij meermaals tot op setpunt, maar het was Van Einem die aan het langste eind trok: 16-18. Ook de derde set werd een thriller: Florian herstelde eerst een 4-9 achterstand, maar moest de set uiteindelijk toch uit handen geven met 11-13. De vierde set kwam het betere spel opnieuw van onze landgenoot. Hij won die met 11-5. In de laatste set was Florian mentaal sterker. Met een 11-8 besliste hij de match. Florian schreeuwde zijn wel bekende poef en vloog in de armen van zijn coach Nico Vergeylen.

"Man, man, man." Florian Van Acker komt nog gespannen de mixed zone binnen. "Al die stress", zegt hij. "Daardoor speelde ik eigenlijk niet zo goed. De coach zei me plots dat ik met meer effect en meer snelheid moest spelen. Ook mijn benenwerk moest beter. Het ging dan beter. Goud is goud. Het is ongelooflijk. Nu ga ik hier een dik feest vieren."
Hoe dan? "Geen idee, ik weet alleen dat het een heel dik feest zal zijn. Daar zullen mijn ouders wel voor zorgen."

"Ik heb gespeeld voor mijn leven. Het moest voor mij zijn. Ik wilde dit echt."