F40 Tafeltennistornooi in Lignano – Eindverslag: 4 medailles!

Gepost op 14 Mar. 2017

Van 27 februari tot 4 maart vond in Italië het traditioneel sterk bezette F40 tafeltennistornooi van Lignano plaats. De Belgische delegatie van 5 atleten mocht veelvuldig aan het feest. Florian Van Acker (TTC Jong Gullegem), Bart Brands (SNITT) en Marc Ledoux (E.L.S.H.) behaalden elk een podiumplaats in hun klasse. Florian won goud, Marc en Bart pakten zilver. Het team classe 8, Marc Ledoux en Mathieu Loicq, veroverden ook nog het brons. Dit factor 40-event was een eerste belangrijke afspraak met het oog op de plaatsing voor het EK 2017 en WK 2018.

Na zijn Paralympische titel behaalde Florian Van Acker, het nummer één van de wereld in klasse 11 voor spelers met een verstandelijke handicap, ook op de eerste grote afspraak na Rio de overwinning. Hij won zijn finale met 3-2 van de Fransman Creange, het nummer vijf van de wereld.

Ook voor Bart Brands (klasse 5 - rolstoel) was de Lignano Open bijzonder succesvol. Bart plaatste zich zonder setverlies voor zijn halve finale die hij met 3-1 won van de Rus Isakov. In de finale kwam hij uit tegen de sterke Serviër Palikuca, die op de Paralympische Spelen in Rio het brons mee naar huis nam. Bart verloor zijn finale met 0-3. Nooit eerder behaalde de rolstoelspeler een medaille op een factor 40-event. Ook Brands is dus uitstekend aan zijn jaar begonnen.

Marc Ledoux (klasse 8) kon doorstoten tot de finale. In de kwartfinale raakte hij daarvoor voorbij topper Hongaar Csonka (3-1) en in de halve finale moest hij vechten voor de overwinning tegen de Oekraïner Mai (3-2). In de finale moest hij het onderspit delven tegen de Oekraïner Didukh met 0-3.

Benjamin Marotte (klasse 3) en Mathieu Loicq (klasse 8) overleefde de poulefase niet.

In de Team Men Class 8 werden Marc Ledoux en Mathieu Loicq tweede van hun poule. Na overwinningen tegen Frankrijk en Nederland in de kwalificaties, stootten ze door tot de halvefinales. Ze werden uiteindelijk gewipt door Paralympisch kampioen Oekraïne.

Florian Van Acker speelde samen met de Hongaar Peter Palos in de teamcompetitie klasse 11. Samen veroverden ze het goud.