European Championships: kwartfinale is eindstation voor Piotr Van Montagu

Gepost op 16 Aug. 2023

Piotr Van Montagu is helaas net niet bij de laatste vier geraakt op het Europese kampioenschap Para Archery, dat momenteel plaatsvindt in Rotterdam. De boogschutter uit Charleroi is desondanks tevreden met zijn zomer van 2023.

Piotr Van Montagu eindigde in juli net naast het podium op het WK in Pilzen. Hij vloog terug naar België met een glimlach, ondanks licht gemengde gevoelens. De boogschutter uit Charleroi kon in Tsjechië namelijk geen medaille veroveren, maar hij nam wel een Paralympisch ticket voor België mee in zijn koffer.

Enkele dagen geleden kwam Piotr met ambitie aan in Rotterdam voor het Europese kampioenschap Para Archery, een van de tien sporten die in de Nederlandse stad bijeen zijn gebracht voor de eerste European Para Championships. Piotr eindigde 7e in de kwalificatieronde en plaatste zich zo voor de eerste knock-outronde, ondanks een minder gevoel: "In tegenstelling tot de wereldkampioenschappen ben ik vrij teleurgesteld over mijn kwalificatieronde. Die was niet geweldig. Ik weet niet waarom, maar ik voelde me niet bijzonder zelfzeker.”

In die eerste knock-outronde versloeg onze landgenoot de Serviër Uzelac met een mooie score van 145-136. Kort nadien was hij ook de betere van de Tsjech Vrzal (142-137) en zo bereikte Piotr de kwartfinales.

Helaas was Jere Forsberg, 2e in de kwalificaties, daarin op de afspraak. De Fin nam de leiding vanaf de tweede schietronde en gaf die niet meer af. Piotrs tegenstander finishte met twee perfecte salvo’s en een 146-142-eindscore. “Ondanks de teleurstellende kwalificatieronde denk ik dat ik best goed heb geschoten in de daaropvolgende wedstrijden", zei de schutter van Ligue Handisport Francophone.

Vooraleer hij misschien deelneemt aan de laatste manche van het Europese circuit en het BK voor validen (eind september), is Piotr van plan om van de “mini Spelen” in Rotterdam te genieten en andere disciplines te ontdekken. "Ik vind het leuk om naar andere sporten te kunnen gaan kijken. Tussen de trainingen door zijn we naar het schieten en badminton gaan kijken, onder andere naar mijn landgenote Man-Kei To. Ik had ook naar het boccia willen gaan, maar helaas was het toernooi al afgelopen toen we aankwamen. Deze namiddag ga ik recupereren, maar nadien ga ik proberen om naar enkele andere wedstrijden te gaan kijken. Ruben en Kathleen beginnen morgen aan hun competitie!”