Erzurum, opvallende kandidaat voor winterspelen 2026

Gepost op 11 Apr. 2018

Het IOC is erin geslaagd om de kandidaten niet meer op de vlucht te laten slaan in de race om de organisatie van de Spelen. Voor de winterspelen van 2026 zijn, op 31 maart 2018, zeven brieven ter kandidatuur aangekomen in de brievenbus van de olympische organisatie te Lausanne.

In dit gezelschap, een onverwachte gast : Erzurum, hoofdstad van de gelijknamige provincie in het Noordoosten van Turkije. Wat op zich al een eerste zorg is voor de kandidatuur. Het is immers moeilijk om te bedenken dat een olympisch event, op zijn minst zonder gevaar, georganiseerd zou worden nabij de Syrische grens.

Met vijf kandidaturen, voorlopig steeds zonder succes, heeft Turkije zijn interesse in de Spelen nooit onder stoelen of banken gestoken. Tot op vandaag had Turkije nog nooit zijn kans gewaagd voor de winterspelen. Volgens bepaalde bronnen zou het gaan om een lokaal initiatief om de regio op de kaart te zetten als wintersportbestemming.

Een lokaal vertrekpunt, maar met nationale steun. Recep Tayyip Erdogan, de Turkse president, gaf na zijn bezoek in februari niet alleen groen licht, hij beloofde ook “alles te doen” om de kans op slagen voor het Turkse dossier zo groot mogelijk te maken.

Het sneeuwt (tussen december en februari) met zekerheid en in overvloed in Erzurum, met temperaturen vaak ver onder het vriespunt. De stad pakte al uit met de organisatie van de Winter Universiade in 2011, het WK curling dubbel mix in 2012, en recenter het European Youth Olympic Festival in 2017. Maar daarnaast bleef het steeds weg van de organisatie van wereldbekers in de hoofddisciplines van de wintersporten. Ook bezit Erzurum slechts één lokale luchthaven, enkel in gebruik voor binnenlandse vluchten, om nog maar te zwijgen van de hotelcapaciteit. In hun dossier zullen ze dus zeker deze realiteit en de mogelijke oplossingen moeten toelichten om te bewijzen dat ze een event met de omvang van de Spelen aankunnen.

Foto IOS PyeongChang 2018.