Eléonor Sana is laureate Nationale Trofee Victor Boin 2018

Gepost op 18 Dec. 2018

De jury van de Nationale Trofee Victor Boin maakte gisteravond de laureaat van 2018 bekend. In maart 2019 zal de trofee officieel overhandigd worden aan alpijns skister Eléonor Sana en haar club Embarquement Immédiat.
 
De trofee, die een atleet in zijn/haar carrière slechts éénmaal kan winnen, werd in 1974 voor het eerst uitgereikt en beloont elk jaar een paralympische atleet voor zijn/haar prestaties van het afgelopen jaar en/of voor zijn/haar carrière en rol binnen de paralympische beweging. De trofee draagt de naam van ex-voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité Victor Boin, die zich inzette voor de ontwikkeling van de paralympische beweging in ons land.

Historische prestatie
 
Ondanks haar jonge leeftijd trok deze atlete in maart 2018 alle aandacht naar zich toe door als allereerste vrouwelijke atlete ooit een medaille op de Paralympische winterspelen te veroveren voor ons land.
De atlete met een visuele handicap deed dit met haar zus Chloé als gids/voorskiër. In PyeongChang verzekerde het duo zich van de bronzen medaille in de afdaling (downhill).
 
Eléonor Sana, afkomstig uit Court-Saint-Etienne, beoefende op jongere leeftijd gymnastiek op competitief niveau. Haar wens om te kunnen sporten in een Paralympische discipline, aangepast aan haar handicap, leidde haar naar het alpijns skiën, waarin ze in 2014 – op 16-jarige leeftijd – voor het eerst aan de start kwam van een internationale wedstrijd.
Al snel werden de Paralympische winterspelen van PyeongChang een doel, en met de steun van de Ligue Handisport Francophone groeiden de zusjes uit tot een duo dat mee zou strijden voor de medailles. Zo veroverden ze begin 2017 twee medailles op de wereldkampioenschappen.
 
Op 10 maart 2018, dag 1 van de Winterspelen, schreven ze geschiedenis. Het was immers niet alleen slechts de tweede medaille ooit voor België op de Paralympische winterspelen (na de bronzen plak van Willy Mercier in Lillehammer 1994), maar tevens de allereerste medaille ooit voor een dame.
Enkele maanden na de succesvolle Spelen besliste Eléonor Sana op 21-jarige leeftijd de topsport vaarwel te zeggen, op zoek naar een ‘stabieler leven’. Ze startte onder meer met hogere studies.
 
Anne d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee en vice-voorzitter van de jury van de Nationale Trofee Victor Boin:
"Eléonor Sana verdient deze trofee. Haar prestatie op de winterspelen, het resultaat van jaren opoffering, zal voor altijd een mijlpaal in de geschiedenis van onze beweging blijven. Haar jonge leeftijd, haar handicap en haar sport – niet meteen de meest beoefende sport in ons land – tonen de veelzijdigheid van de paralympische beweging in ons land, alsook diens wil om te blijven groeien en nog meer successen te boeken in de toekomst. " 

Denis Jaeken, oud-voorzitter van BPC en voorzitter van de Jury:
"Eléonor Sana is een unieke laureate: niet alleen is ze amper de derde slechtziende atleet op de erelijst van de Nationale Trofee Victor Boin, maar bovendien is ze de allereerste wintersporter ooit die deze trofee in ontvangst mag nemen. We onderstrepen ook graag het belang van de samenwerking met haar zus Chloé, die uiteraard mee zal worden gelauwerd."