EK zwemmen: Belgische zwemmers maken progressie

Gepost op 21 Aug. 2018

De Europese kampioenschappen in het Ierse Dublin kwamen afgelopen zondag op hun eind. Vier Belgen waren er van de partij. Ze keren huiswaarts zonder medailles maar met meerdere persoonlijke en Belgische records op zak.

Aymeric Parmentier

De zwemmer uit Limal (klasse S14 - verstandelijke handicap) kwam sterk voor de dag tijdens deze kampioenschappen.  Bij de start van het EK, tijdens zijn geliefkoosde 100m schoolslag, verbeterde Aymeric Parmentier zijn eigen Belgische record tijdens de reeksen. In de finale eindigde hij 5de in 1:09:07, opnieuw een verbetering van zijn besttijd.

In de 100m rugslag, vervolgens, plaatste hij zich met een vijfde tijd voor de finales. Een foute handeling op het einde van zijn wedstrijd resulteerde in een 7de plaats, net achter zijn landgenoot Yannick Vandeput.

Vervolgens nam de zwemmer deel aan de 100m vlinderslag. Hoewel hij weinig ervaring heeft in deze discipline, slaagde hij er toch in om een finaleplaats te bemachtigen. Na een sterke start zakte hij in die finale uiteindelijk weg naar de 8ste plaats.

In zijn laatste wedstrijd, de 200m wisselslag, verscherpte Aymeric het Belgische record eerst in de reeksen. In de finale knabbelde hij nog wat van die tijd af en eindigde zo zesde met een nieuw record van 2:19.88.

Yannick Vandeput

De 23-jarige zwemmer uit Houthalen nam deel aan twee verschillende disciplines in dezelfde klasse dan Aymeric Parmentier (S14) : de 200m crawl en de 100m rugslag.

De 200m finale legde hij af in 2:10.26, wat hem een 7de plaats opleverde. Tijdens de 100m rugslag kwalificeerde hij zich met een 7de tijd voor een nieuwe finale. Hij slaagde erin zijn besttijd te verbeteren, waardoor hij zesde werd in een tijd van 01:06.43, net voor zijn landgenoot Aymeric Parmentier!

Céline Deleuze

De jonge 19-jarige uit Elsene kwam aan de start van de 50, 100 en 400m crawl klasse S8 (hemiplegie). Ook op de 100m rugslag tekende ze present.

Met een 7de tijd behaalde ze de finale van de 400m, waarin ze haar tijd nog verscherpte (06:02.42). De 7e plaats bleek echter het hoogst haalbare.

Op donderdag kwam Deleuze aan de start van de 100m rugslag. Ze eindigde op een 10de plaats in de reeksen en zou niet deelnemen in de finale. Ook in de 50 en 100m crawl bereikte ze de finale niet.

Islam Dokaev

Voor de 19-jarige Islam Dokaev was dit zijn eerste EK-deelname. Dokaev komt bij de mannen uit in klasse S8 (dubbele onderbeen amputatie).

En de jonge zwemmer uit Charleroi miste zijn eerste afspraak met de Europese top niet. Hij kwam uit in liefst 7 verschillende disciplines, liet zes persoonlijke records optekenen en behaalde tweemaal een finaleplaats. In de finale van de 400m vrije slag finishte hij 7de, op de 100m vrije slag werd hij 8ste.