EK Tafeltennis - TEAM DESPINEUX-DEVOS SCHAKELT WERELDKAMPIOEN ZWEDEN UIT EN SPEELT VOOR EK-GOUD

Gepost op 03 Oct. 2017

Op het Europees kampioenschap tafeltennis in Laskõ (Slovenië) hebben Laurens Devos en Ben Despineux zich geplaatst voor de finale in het team event. Ze klopten de Zweedse wereldkampioenen (klasse 9). Morgen spelen ze om 13u voor de Europese titel.  In de kwartfinale van klasse 8 trok Polen vanmorgen aan het langste eind tegen het duo Ledoux-Loicq.

Ben Despineux (klasse 7) en Laurens Devos (klasse 9) kregen een zware opdracht in de halve finales. Ze moesten het opnemen tegen het duo Andersson-Gustafsson uit Zweden. Dat duo werd in mei dit jaar wereldkampioen in het team event (klasse 9). Gustafsson is een klasse 9-speler en maakte het Laurens al knap lastig in de finale van het Europees kampioenschap enkelspel. Andersson is dan weer een sterke teamspeler die uitkomt in klasse 8, een handicapklasse hoger dan Despineux.

De halve finale was er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Traditioneel werd er begonnen met het dubbelspel. Daarin trokken Laurens Devos en Ben Despineux pas na vijf sets aan het langste eind. Ze speelden uitstekend samen en vlogen op elkanders sterktes naar een 1-0 score in het team event.

Daarna was het tijd voor de eerste individuele wedstrijd. Beide coaches bepaalden daarbij op voorhand welke speler eerst in actie komt. Ben Despineux kwam daarbij uit tegen Andersson. Ben won de eerste set met uitstekend tafeltennis, maar moest in de drie volgende sets telkens nipt het hoofd buigen: hij verloor met 3-1. Zweden bracht zo de teller in het team event op 1-1, en dus moest de match tussen Laurens Devos en Daniel Gustafsson een beslissing brengen. We kregen daarmee een heruitgave van de finale in het enkelspel.

“Gustafsson is een lastige, verdedigende speler”, zei Laurens afgelopen zaterdag na afloop van die finale. En dat zagen we ook in deze wedstrijd. De Zweed dwong Devos meermaals tot het maken van fouten en al snel keek hij tegen een 0-2 set-achterstand aan. Maar met de rug tegen de muur kon Laurens toch omschakelen: zijn precisie was weer als vanouds en de rust keerde terug. Devos knokte zich naar 2-2. In de beslissende vijfde set moest de Zweed het hoofd buigen voor de precisie én het aanvallende spel van Devos. Hij won de vijfde set met 11-5.

Dankzij knap teamwork klopten Ben Despineux en Laurens Devos de wereldkampioenen uit Zweden. Morgen spelen ze voor goud tegen Italië. De wedstrijd dubbelspel start om 13u aan tafel 7

Livestream.

Het duo Ledoux-Loicq nam het vanochtend in de kwartfinale van klasse 8 op tegen het Pools tweetal Grudzien – Skrzynecki, respectievelijk nummer 11 en 15 van de wereld. Onze twee Belgen, goed voor twee paralympische medailles, kregen geen greep op de Polen.

Na een 3-1 verlies in de dubbel, verloor Marc Ledoux zijn enkelspel met 0-3. Hun EK-avontuur stopt hier. 

Tekst met Parantee-Psylos