EK Tafeltennis - Geslaagde eerste dag voor België

Gepost op 28 Sep. 2017

De Belgische tafeltennissers zijn goed aan de eerste dag van het Europees kampioenschap begonnen. Heel wat onder hen wonnen poulewedstrijden en maken kans op de volgende ronde. De spelers trekken zich op aan elkaar: “de sfeer hier is eigenlijk perfect.”

Laurens Devos kwam als eerste in actie in de ochtendsessies. Lang had de nummer één van de wereld en Paralympische kampioen in de klasse 9 niet nodig tegen de Hongaar Bereczki (ITTF-12). Na veertien minuten stond 3-0 (telkens 11-6) op het scorebord. “Nochtans maakte hij mij het twee jaar geleden eens knap lastig”, zei Laurens. “Ik ben dus wel echt blij met die overwinning.” In de namiddag nam hij het op tegen de Israelier Gordon. De 17-jarige Devos smeerde ook hem een 3-0 nederlaag aan. Morgen speelt onze landgenoot zijn derde poulewedstrijd tegen de Let Kobka. Laurens is gebrand op een nieuwe titel, maar beseft dat het niet zomaar in zijn schoot geworpen zal worden. “Ook die laatste poulematch kan trouwens belangrijk zijn voor mij.”

Tijdens de ochtendsessies waren Matthieu Loicq (ITTF 16) en Marc Ledoux (ITTF 13) een maatje te groot voor hun tegenstanders. In de klasse 8 versloeg Marc Ledoux de Noor Salomonson met 3-0. Mathieu Loicq was de betere van Vakarash uit Oekraïne. Het werd ook daar 3-0.

Beiden kwamen ‘s avonds opnieuw in actie en kregen een  sterke tegenstander tegenover zich. Mathieu Loicq bood lang weerstand tegen de Hongaar Csonka, die hem uiteindelijk met 2-3 versloeg. « Ik ben tevreden over mijn wedstrijd ondanks het verlies en ga mij morgen honderd procent geven. »

De Fransman Bouvais (ITTF 5) bleek ook te sterk voor Marc Ledoux. De finale score in die wedstrijd : 2-3.

Benjamin Marotte (klasse 3 – rolstoel) verloor zijn twee eerste poulewedstrijden. De huidige nummer 45 op de wereldranglijst trof de Pool Nalepka (ITTF 13) en de Spanjaard Rodriguez (ITTF 19). « Ik ben teleurgesteld maar ik hoop toch om morgen een goede match te spelen. Alles is nog mogelijk. »

Net als Laurens verdedigt ook Florian Van Acker zijn Europese titel in Lasko. Hij opende zijn toernooi in de namiddag tegen de Rus Efremov. In de eerste set ging het lange tijd gelijk op. “Ik kwam traag in mijn ritme”, zei Florian, die overigens niet erg tevreden was over zijn wedstrijd. Morgen komt hij uit tegen de Duitser Hartig (ITTF-22).

Florian werd Paralympische kampioen in Rio is al een hele poos de nummer een in de wereld.

Ben Despineux (ITTF-14) nam het op tegen Markus Koteng uit Noorwegen in de klasse 7. Ben was duidelijk een maatje te groot voor zijn tegenstander. Koteng, het nummer 64 op we wereldranglijst) kon het tempo niet volgen. Despineux versloeg hem met 3-0. “Ik moest deze match echt winnen en ben tevreden. Het is een zware poule, met enkele wereldtoppers, maar ik probeer die toch te overleven.”

Het Belgisch team is met acht tafeltennissers aanwezig op het Europees kampioenschap. Volgens Laurens Devos is de sfeer uitstekend. “We komen allemaal goed overeen, als vrienden. We lachen en we praten wat, ja, de sfeer is eigenlijke perfect.”