EK tafeltennis – Vijf Belgen doen nog mee na de poulefase

Gepost op 29 Sep. 2017

Op de tweede dag van het Europees kampioenschap in Lasko kwalificeerden de twee paralympische kampioenen Florian Van Acker en Laurens Devos zich als eerste in hun poule voor de kwartfinales. Ze komen morgen opnieuw in actie. Despineux, Loicq en Ledoux spelen vanavond de achtste finales.

Bart Brands (rolstoelspeler in klasse ) begon vandaag aan zijn toernooi. In zijn eerste wedstrijd trof hij de Duitser Baus, de nummer drie op de wereldranglijst. Onze landgenoot (ITTF ) bracht zijn tegenstander aan het wankelen en na vijf sets trok hij aan het langste eind. Een erg mooie overwinning met 3-2 en hoopvol voor de tweede match in zijn poule van drie. Daarin trof hij in de namiddag de Turk Hamza (ITTF 22). Hij vond in die wedstrijd geen oplossing op de backhand van de tegenstander en verloor met 3-0. Door de onderlinge setstanden eindigde Bart zo alsnog derde en laatste in zijn poule. Hij is uitgeschakeld. “Ik ben teleurgesteld, maar ik durf eerlijk toegeven dat de Turk wel sterker was. Ik had het moeilijk met die rughandballen.”

Ben Despineux (klasse 7) moest ook vroeg uit de veren voor zijn wedstrijd tegen de Fransman Messi, nummer zes van de wereld. Despineux gaf het beste van zichzelf, maar verloor met 3-2. In de namiddag kwam hij uit tegen de Sloveen Trtnik (ITTF 47). Die kreeg de steun van het thuispubliek maar dat bracht Ben niet in verlegenheid: hij won met 3-0. “Ik was de laatste 48 uren erg nerveus”, zei hij nadien. “Ik wou in de eerste plaats zeker deze poule overleven.” Despineux plaatste zich zo voor de achtste finales. Om 20u15 komt hij uit tegen de Zweed Westerberg.

Florian Van Acker (klasse 11, verstandelijke handicap) speelde deze morgen zijn tweede wedstrijd tegen de Duitser Hartig. De paralympische kampioen van Rio won opnieuw met 3-0. “Ik ben niet echt tevreden met mijn spel, soms was het goed, soms was het slecht.” Zaterdag speelt hij de kwartfinale om 12u. 

Laurens Devos (klasse 9, hemiplegie) kon zich ook plaatsen voor de kwartfinales. Ook in zijn derde match kwam hij nooit in de problemen. Hij won met 3-0 van de Let Kobka. “Ik ben tevreden over die drie matchen en over hoe ik de poulefase heb aangepakt”, zegt de nummer een van de wereld. “Dat geeft mij vertrouwen voor de volgende wedstrijden.” Zaterdag speelt hij om 9u45de kwartfinale tegen de Brit Thompson (ITTF 18).

Benjamin Marotte wist gisteren al dat hij was uitgeschakeld, maar wou zich toch tonen in de namiddag. Hij verloor zijn laatste poulewedstrijd met 0-3 tegen de sterke Duitser Guertler (ITTF 11).

Marc Ledoux kwam ook na de lunch in actie in de klasse acht. Na zijn verlies van gisteren tegen de Fransman Bouvais, moest Marc zich vol focussen op de Rus Lakovlev (ITTF 26). En dat deed hij: het werd 3-0. “Hier hangt echt een goede sfeer in de groep en we krijgen ook veel steun. Dat helpt om het verschil te maken tijdens de moeilijke momenten.” Vanavond speelt hij om 21u tegen de Pool Skrzynecki (ITTF 15).

Mathieu Loicq kwam ook goed door de poules. Hij won met 3-0 tegen de Fransman Debeyssac (ITTF 19). Hij was duidelijk de betere in dit duel. “Nochtans heeft die mij al verslagen enkele maanden geleden”, zegt hij na de wedstrijd. Mathieu Loicq plaatste zich zo voor de achtste finales en komt om 21u in actie tegen de Brit Wilson. 

Livestream & programma hier.