EK atletiek: Peter Genyn verlengt zijn Europese titel op de 100 m

Gepost op 21 Aug. 2018

Het EK Para-atletiek in Berlijn is sinds gisteren volop aan de gang. Onze landgenoot Peter Genyn, dubbel wereldkampioen en paralympisch kampioen, verdedigde zijn Europese titel van 2016 met verve. Hij won de 100 meter rolstoelsprint in de klasse T51. 
 
Genyn (tetraplegie) blesseerde zich eind juli aan de heup en onderging een operatie. De sprinter herstelde net voldoende voor de finale op de 100 meter sprint. Hij versloeg zijn tegenstanders in een tijd van 22.82.
 
Peter Genyn : “Ik ben super tevreden en had dit niet verwacht. Dit had ik drie weken geleden na die heupoperatie niet verwacht. We begonnen zo snel mogelijk met alternatieve trainingen in mijn handbike en rugbyrolstoel en deden veel stabilisatieoefeningen. De laatste week kon ik opnieuw trainingen in mijn wheeler afwerken. Gelukkig was ik voor mijn operatie echt in de vorm van mijn leven en blijkbaar was dat nog net voldoende om opnieuw Europees kampioen te worden.” (...) “Het was een zware race, want er was veel tegenwind en de piste is op zich al erg zwaar. Ik ben wel benieuwd naar de 200 meter van vrijdag, die boezemt mij wat angst in.”

In juni brak Peter Genyn op de eerste kampioenschappen van het seizoen verschillende keren het wereldrecord op de 100 meter en hij dook als eerste T51-atleet onder de 20 seconden, waarmee hij zijn blijvende progressie in de verf zette.
 
De atleet uit Kalmthout staat ook aan de start van de 200 meter, die op vrijdag om 18u51 op het programma staat. Die discipline vervangt de 400 meter in zijn klasse en staat ook op het programma van de Paralympische Spelen in 2020.
 
Historische deelname van een Belgische atleet met een verstandelijke handicap
 
Veertien atleten vertegenwoordigen het Paralympic Team Belgium in Berlijn. Onder hen Jaad Van Kauter, die aan de 400 meter en de 1500 meter in de klasse T20 deelneemt. Dat is de klasse voor personen met een verstandelijke handicap. Het is de eerste keer dat een Belg met een verstandelijke handicap deelneemt aan een atletiekkampioenschap, erkend door het International Paralympic Committee. Personen met een verstandelijke handicap kunnen sinds de Paralympische Spelen van Londen in 2012 opnieuw aan deze internationale competities deelnemen. Samen met zwemmen en tafeltennis, is atletiek een van de drie sporten met een programma voor sporters met een verstandelijke handicap op de Paralympische Spelen.
Jaad Van Kauter nam vandaag deel aan de 400 meter. Met de 7de tijd kwalificeerde hij zich voor de finale die morgen gelopen wordt.