Eerste Paralympisch kampioene Yvette Alloo overleden

Gepost op 23 Sep. 2020

Met veel droefheid vernam het Belgian Paralympic Committee het heengaan van Yvette Alloo, de allereerste Belgische Paralympisch kampioene. Exact 60 jaar terug, op de allereerste Paralympische Spelen van Rome (18-25 september 1960), veroverde ze goud in het tafeltennis. Als secretaresse van het Centrum voor Traumatologie en Revalidatie (CTR) in het Brugmann-ziekenhuis lag ze bovendien mee aan de oorsprong van het Belgian Paralympic Committee. Ze werd 90 jaar oud.
 
Yvette Alloo, die op haar 15e verlamd raakte, kwam in de jaren 50 in contact met sport voor personen met een beperking in het Centrum voor Traumatologie en Revalidatie (CTR) in het Brugmann-ziekenhuis, de bakermat van de Paralympische sport in ons land. Ze ging er zelf aan het sporten en beleefde mee hoe ons land in 1954 voor het eerst deelnemers uitzond naar de Stoke Mandeville Games, voorloper van de Paralympische Spelen.
In 1960 was ze één van de 15 Belgen die deelnamen aan de allereerste Paralympische Spelen van Rome. Deze vonden exact 60 jaar geleden plaats, van 18 tot 25 september. In het tafeltennis veroverde ze er de allereerste gouden medaille voor België in de geschiedenis. Ze kwam ook uit in het schermen.
Vier jaar later was ze ook van de partij op de Paralympische Spelen van Tokyo 1964. Amper 2 atleten konden toen de oversteek maken naar de Japanse hoofdstad. Ook op deze Spelen veroverde ze goud in het tafeltennis. In 1965 stopt ze met Paralympische sport.
 
Absolute coryfee

Gedurende 35 jaar was Yvette Alloo secretaresse in het CTR. Op die manier werkte ze mee aan de ontwikkeling van de Paralympische sport in ons land.
 
Anne d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee, omschrijft haar als “een absolute coryfee van de Paralympische beweging in ons land”. “Als rechterhand van onder meer Ridder Dr. Albert Tricot werd ze één van de stichtende leden van de Belgische Sportfederatie voor Gehandicapten (BSVG), voorloper van het Belgian Paralympic Committee. Ze speelde bijgevolg een zeer belangrijke rol in onze geschiedenis. Het doet ons dan ook veel pijn afscheid te moeten nemen van haar, net op het moment dat we de 60ste verjaardag van haar historische prestatie van Rome 1960 met haar wilden vieren.
 
In het kader van de 60ste verjaardag van de Spelen van Rome, alsook van het Belgian Paralympic Committee, keken we met Yvette Alloo nog terug op de ontwikkeling van de Paralympische Spelen. Ontdek onze video: