Eerste geruchten rond kandidaat-organisatoren voor Spelen 2032

Gepost op 26 Jul. 2017

Een tijdje terug maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend dat de Spelen van 2024 en 2028 in september dit jaar gelijktijdig zullen worden toegekend aan Parijs en Los Angeles. Daarom zetten kandidaat-organisatoren reeds hun zinnen op 2032, ook al is dat nog zeer veraf. 

De traditie wilde dat het IOC zeven jaar voorafgaand aan de Olympische en Paralympische Spelen, de toekomstige gaststad bekendmaakte tijdens haar Algemene Vergadering. Aangezien het IOC geen van de twee overblijvende kandidaten voor 2024, Parijs en Los Angeles, wilde verliezen, besliste het hoogste Olympische orgaan om zowel de Spelen van 2024 als die van 2028 gelijktijdig toe te kennen. De definitieve beslissing zal in september in de Peruaanse hoofdstad Lima vallen.

Hoewel de Spelen van 2024 en 2028 nog niet officieel toegekend zijn, moeten kandidaat-steden dus hun pijlen richten op 2032. Australië, India en Duitsland hebben onlangs concrete interesse getoond. Aangezien het IOC de Spelen van 2032 normaliter pas zal toekennen in 2025, zoals gebruikelijk zeven jaar voor de Spelen, hebben de geïnteresseerde landen acht jaar de tijd om hun voorstel minutieus voor te bereiden.

Vooral het verzoek van Duitsland is reeds bijzonder concreet. Zij zouden de Olympische en Paralympische evenementen verspreiden over 13 verschillende steden zoals Düsseldorf, Dortmund, Keulen en Bonn. In Bonn bevindt zich de hoofdzetel van het Internationaal Paralympisch Comité. Voor Australië, dat de Spelen in 2000 naar Sydney haalde, zou ditmaal Brisbane eventueel als gaststad dienen.

In 2015 verklaarde de voorzitter van het Olympic Council of Malaysia (OCM) dat een gemeenschappelijk bid tussen Maleisië en Singapore mogelijk zou kunnen zijn voor deze Spelen.

“One city, on bid” tot en met 2032

Vorig jaar werd de samenwerking tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) verlengd tot 2032. Juist om die reden heeft de Paralympische beweging ook reeds oor naar deze geruchten.

Aftredend IPC-voorzitter Sir Philip Craven was opgelucht toen het IPC en het IOC een overeenstemming bereikten over de doelstellingen en de visie van een nieuwe lange termijn samenwerking. De 16 jaar dienende voorzitter is ervan overtuigd dat de “One city, one bid” strategie, waarbij een kandidaat-organisator verplicht is zowel de Olympische als Paralympische Spelen te organiseren, de Paralympische Beweging de komende jaren nog verder zal versterken.