Een eerste inspirerende ervaring voor de jonge Belgische atleten…

Gepost op 05 Jul. 2022

Een eerste inspirerende ervaring voor de jonge Belgische atleten… een voorbode op toekomstige grote afspraken? 

Deze zondag, 3 juli, mocht Hamza het sportweekend in stijl afsluiten met een mooie bronzen medaille in tafeltennis, samen met zijn Deense dubbelpartner Rise, op het teamevent. België keert dus terug huiswaarts vanuit Pajulahti met 13 medailles op te teller (5 gouden, 4 zilveren en 4 bronzen) en veel mooie herinneringen, die sommigen waarschijnlijk snel willen herbeleven.

Na opperste concentratie en het beste van zichzelf te hebben gegeven op de piste, in het zwembad, of ervoor zorgend dat alles voor de atleten vlot verliep, heeft het team van deze laatste dag gebruik kunnen maken om zich te ontspannen. Een klimparcours en een laatste plons in het meer stonden nog op het programma voor de sluitingsceremonie op zondagavond.

Een positief eindresultaat voor de Belgische delegatie

Enkele minuten voor de terugkeer met het vliegtuig naar het thuisfront, naar de familie, maar ook om de start van de schoolvakantie te vieren, was de ideale gelegenheid om een eerste balans op te maken van deze European Para Youth Games. Er is geen twijfel mogelijk dat iedereen hier enkel goede herinneringen aan zal overhouden.

« Dit was over het algemeen een heel leuke ervaring », begint Chloé, een perfecte samenvatting van het gevoel van haar teamgenoten. « Ik hou een enorm goed gevoel over aan mijn winst in de wedstrijd in het enkelspel, waardoor ik kon doorstoten naar de kwartfinales, alsook de mooie prestatie waardoor we de halve finales haalden in het teamevent. Ook vanuit sportief oogpunt was deze ervaring een succes », vervolledigde Hamza.

Gilles en Selma haalden ook het belang van dit soort wedstrijden aan met het oog op toekomstige grote internationale competities aan dewelke ze hopelijk kunnen deelnemen in de toekomst. « Dankzij de EPYG ontdekken we hoe een internationale competitie verloopt over verschillende dagen. Dit is voor ons een goede leerschool naar de toekomst toe en voor grote internationale wedstrijden waar we hopelijk ooit aan mogen deelnemen », aldus Gilles. Daarnaast voegt Selma nog toe dat ze onder de indruk was van « het professionalisme van de personen en officials die bij de wedstrijden betrokken waren ».

Op Tatyana na was dit voor de jonge Belgische atleten de eerste maal dat ze hun land mochten vertegenwoordigen tussen andere landen. « Ik ben fier dat ik België heb mogen vertegenwoordigen! 13 medailles in de wacht slepen met deze kleine delegatie is ook een topprestatie », aldus Selma, bijgestaan door Gilles voor wie « het toch wel een speciaal gevoel was om zijn land te vertegenwoordigen ».

Onze 5 atleten kunnen nu genieten van een welverdiende vakantie, maar sommigen dromen alvast van hun volgende wedstrijden. Hiervoor zullen ze vooruitgang moeten blijven maken, zich verder specialiseren in bepaalde disciplines binnen atletiek, maar ook boven zichzelf moeten blijven uitstijgen. Tatyana kreeg reeds de kans om het Paralympisch avontuur te mogen beleven (Tokyo 2020), maar is uiteraard ook gemotiveerd om zich eveneens te plaatsen voor Paris 2024. Voor de anderen is deze kwalificatie misschien iets te ambitieus en richten ze hun blik eerder richting Los Angeles 2028.

We hopen hen daar over een paar jaar te zien!