Drie leden van Paralympic Team Belgium nemen deel in de initatief 'Empowering Women in Sport’ van het BOIC

Gepost op 08 Oct. 2020

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft op 6 oktober “Empowering Women in Sports” aangekondigd, een initiatief om de gendergelijkwaardigheid in sport te verbeteren. Onder de persoonlijkheden die dit project leiden, vinden we met Dominique Gavage, Dominique Monami en Gitte Haenen drie sterke dames van Paralympic Team Belgium terug.

Binnen de raad van bestuur van het BOIC werd een Taskforce “Women & Sports” opgericht in 2018, die verantwoordelijk is voor de strategische en de beleidsmatige benadering. De BOIC Taskforce wordt geleid door Dominique Gavage (bestuurder van het BOIC en het BPC) met medewerking van Gwenda Stevens (bestuurder van het BOIC) en Dominique Monami (vertegenwoordigster van het BPC binnen de Raad van Bestuur van het BOIC).

Uit een bevraging van de BOIC Taskforce bij 214 vrouwelijke atletes, coaches, bestuurders en officials van Team Belgium bleek dat 68% van mening is dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de sportieve structuren. Daarnaast vindt slechts 23% dat vrouwen evenveel media-aandacht krijgen als hun mannelijke collega’s, terwijl de media volgens diezelfde bevraging juist een zeer grote verantwoordelijkheid hebben. Ten slotte geeft 72% van de vrouwelijke atletes aan dat vrouwen op financieel vlak als minderwaardig beschouwd worden ten opzichte van hun mannelijke tegenhangers. Met andere woorden: tijd voor actie!

Ook topatletes vinden het noodzakelijk om actief aan gendergelijkwaardigheid,en het activeren van meisjes en vrouwen in sportactiviteiten, te werken. Een groep atleten bestaande uit onder meer Gitte Haenen (paralympische atlete), Ann Wauters, Gella Vandecaveye, Tia Hellebaut, Evi Van Acker, Kim Gevaert, zal onder de naam ‘Game Changers’ hiervoor activiteiten ontwikkelen. Deze groep zal uitgebreid worden met andere geïnteresseerde vrouwelijke en mannelijke atleten die graag betrokken willen worden bij dit initiatief.

Beide initiatieven, de BOIC Taskforce en de ‘Game Changers’ gaan nu de krachten bundelen om zowel beleidsmatig maar ook in “on the pitch” gendergelijkwaardigheid te bevorderen in sport.

Alle info op  “Empowering Women in Sports”