De sporten op het programma van de Paralympische Spelen in 2028 zijn bekend

Gepost op 30 Jan. 2023

Los Angeles volgt Parijs op met de organisatie van de Paralympische Zomerspelen in 2028. Ondertussen zijn de sporten op het programma van deze Spelen bekend gemaakt: dit zijn er 22, en dezelfde als in Parijs.

Het is nu officieel: 22 sporten staan op het programma van de Paralympische Spelen van Los Angeles 2028. Dit zijn dezelfde sporten als op het programma van de eerstvolgende Spelen in Parijs in 2024.

Het International Paralympic Committee (IPC) had de internationale federaties tot en met 4 juli 2022 de tijd gegeven om een dossier in te dienen om hun sporttak in het programma van de Paralympische Spelen van 2028 op te nemen. In augustus deelde het IPC mee dat er 33 kandidaturen werden ontvangen, een record. Er moesten dus keuzes gemaakt worden om een gevarieerd en evenwichtig aanbod te kunnen aanbieden, wetende dat alle reeds in het programma opgenomen sporttakken uiteraard eveneens opnieuw hun kandidatuur hadden ingediend.

In een eerste fase hebben het IPC en het Organisatiecomité alle dossiers bestudeerd om op die manier een eerste beeld te krijgen van de beoogde gevolgen voor het programma en om zo nodig de kandidaten opnieuw te contacteren indien er een nadere toelichting nodig was. Het Bestuursorgaan van het IPC heeft tenslotte de finale beslissing genomen over welke aanvragen zouden worden aanvaard, alvorens het definitieve voorstel op 25 januari 2023 goed te keuren.

Toch moet worden vermeld dat het Organisatiecomité van de Spelen, overeenkomstig aan het IPC Handbook, het Bestuursorgaan van IPC kan voorstellen om één of meerdere disciplines toe te voegen aan het sportprogramma. Het Organisatiecomité van Los Angeles 2028 heeft aangegeven Para Climbing en Para Surfing te willen onderzoeken om eventueel voor te leggen aan het Bestuursorgaan van het IPC. Het IPC hoopt het proces tegen eind 2023 te hebben afgerond.

Vier nieuwe sporten werden recent toegevoegd tijdens de voorgaande edities: Para Canoe en Para Triathlon werden toegevoegd aan het programma van de Spelen in Rio 2016, terwijl Para Badminton en Para Taekwondo voor het eerst op het programma stonden in Tokio 2020.

De Paralympische Spelen van Los Angeles worden gehouden van 15 tot en met 27 augustus 2028.