De 18e Algemene Vergadering van IPC vindt nu plaats in Abu Dhabi

Gepost op 04 Sep. 2017

Van 5 tot 8 september staat in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), de 18e Algemene Vergadering van het International Paralympic Committee op het programma. Na 4 mandaten neemt het IPC afscheid van voorzitter Sir Philip Craven. BPC-voorzitter Anne d’Ieteren is één van de kandidaten voor een plekje als ‘Member at Large’ in de nieuwe Raad van Bestuur. 

Een totaal van 330 vertegenwoordigers van 167 organisaties (144 nationale paralympische comités, 15 internationale federaties, 4 regionale organisaties en 4 internationale g-sportorganisaties) komen op dit moment samen in Abu Dhabi om de toekomst van de Paralympische beweging te gaan bepalen.

Heel wat conferenties staan op 5 en 6 september gepland (planning hier), met onder meer de presentaties van de verschillende kandidaten voor de plaatsjes in de Raad van bestuur.

Op 7 september, exact 1 jaar na de start van de Spelen van Rio 2016, zullen de Paralympic Awards worden uitgereikt aan de sterkste atleten van de afgelopen Spelen. Onze landgenoot Laurens Devos is genomineerd in de categorie Best Male Debut (lees hier meer).

Op vrijdag 8 september is het D-day voor de kandidaten voor het nieuwe bestuur. Dan wordt na 16 jaar ook een vervanger verkozen voor IPC-voorzitter Sir Philip Craven, die na 4 mandaten geen 5e mag ambiëren. Vier kandidaten streven naar het hoogste schavotje : de huidige vice-voorzitter Andrew Parsons (BRA), de net afgetreden voorzitter van het European Paralympic Committee Joh Petersson (DEN), huidig bestuurslid Patrick Jarvis (CAN) en de Chinese Haidi Zhang.

Sir Philip Craven kondigde deze ochtend « het einde van een tijdperk voor de Paralympische Beweging, maar tevens de start van een nieuw » aan. Hij voegde eraan toe dat de komende dagen « bijzonder emotioneel zullen zijn ».

BPC-voorzitter Anne d’Ieteren is één van de 21 kandidaten die een gooi doen naar de 10 plekjes als bestuurder (‘Members at Large’). Vanuit haar rijke ervaring als atlete en als bestuurder op nationaal en internationaal vlak in het Paralympische en Olympische sportdecor, ijvert Anne d’Ieteren vooral naar het legitimeren van een directe financiële steun aan de Paralympische comités, dit ter compensatie van de verplichte bescherming van de exclusiviteit van de Olympische TOP-partners op nationaal vlak. Lees hier meer over haar kandidatuur.