De ‘SOP 2023’ in het teken van inclusie

Gepost op 07 Apr. 2023

De “Semaine Olympique et Paralympique 2023” (Olympische en Paralympische week 2023) vond dit jaar plaats van 3 tot 7 april in het Franse Lyceum Jean Monnet, in aanwezigheid van boogschutter Piotr Van Montagu, de ambassadeur van deze editie. Het thema van dit jaar was gewijd aan inclusie, door middel van een kennismaking met de wereld van de Paralympische sporten en Spelen, in lijn met de open blik die Parijs 2024 kenmerkt.

Deze jaarlijkse Franse week, die in 2016 in het leven werd geroepen, heeft als doel om, met de hulp van de leerkrachten, de sportbeoefening bij jongeren te promoten en de maatschappelijke waarden toe te lichten die het Olympisme en Paralympisme uitdragen.

Het Franse Lyceum Jean Monnet had het fantastische idee om deze editie van de SOP te organiseren in hun eigen school in Ukkel. Het Belgian Paralympic Committee was op woensdag 5 april van de partij om één van de dagen mee te beleven. Deze sportdag omvatte 3 hoofdthema’s: Cultuur, Sport & Vriendschap.

De geschiedenis van de Spelen werd door de middelbare schoolstudenten toegelicht aan de lagereschoolkinderen aan de hand van een tentoonstelling rond de Oude Spelen, alsook de Moderne Olympische en Paralympische Spelen. De leerlingen van de lagere school toonden alvast veel enthousiasme en waren allemaal bijzonder aandachtig met een grote bereidheid om bij te leren.

Er werden nadien inclusieve sportactiviteiten georganiseerd voor de leerlingen, waarbij ze samen met hun ouders mochten proeven van boogschieten en biatlon in een rolstoel (een parcours in rolstoel met een ‘laser run’ proef). Een leerlinge vatte de essentie van de dag mooi samen :

« Wat het verschil ook is, de aard van de beperking, sport is er voor iedereen, als plezier en als een mogelijkheid om zichzelf te overtreffen. »

De dag werd vervolgd door talrijke ontmoetingen en lezingen van uitzonderlijke gasten, zowel Fransen als Belgen, uit de Olympische en Paralympische wereld. Onze eigen Managing Director, Olek Kazimirowski, gaf een presentatie over Paralympic Team Belgium, met wat meer uitleg over de Paralympische beweging wereldwijd, maar ook over de atleten en hun prestaties.

“Paralympic Team Belgium is opnieuw ambitieus voor de Paralympische Spelen van Parijs en we willen dat enthousiasme delen met de jongeren om hen aan te zetten tot sport. Of die sportbeoefening recreatief of competitief is, en met of zonder handicap, dat maakt niet uit. Het belangrijkste is de beweging op zich, hoe beperkt ook, aangezien dit belangrijke effecten heeft op gezondheid, sociale cohesie en inclusie.”

Het was voor het Franse Lyceum eveneens een hele eer om Diane de Navacelle de Coubertin als gast te mogen verwelkomen, achter-achter kleinnicht van de welbekende Pierre de Coubertin, die de erfenis van de Spelen bewaakt en veel belang hecht aan de plaats van de vrouw in dat verhaal :  

« Bij het schrijven van het Olympisch Charter werden vrouwen niet vergeten door Pierre de Coubertin. Tijdens de Olympische Spelen van 1900 namen voor het eerst 22 vrouwen deel. Dit was waarschijnlijk een heel bewuste beslissing in de hoop dat meer en meer vrouwen zouden deelnemen naarmate de houding van de samenleving zou veranderen. Het aantal bleef stijgen en tijdens de Olympische Spelen van Parijs 2024 zal er eindelijk, voor het eerst, volledige gelijkheid zijn in het aantal mannen en vrouwen, exact 128 jaar na de eerste moderne Spelen. »

De dag werd afgesloten door onze boogschutter Piotr Van Montagu, ambassadeur van de SOP 2023. Hij heeft iedereen met verstomming geslagen, zowel leerlingen als ouders, bij het vertellen van zijn levensverhaal en hoe zijn trainingen en wedstrijden eraan toe gaan. En uiteraard, hoe kan het ook anders, eindigde hij met een demonstratie boogschieten, die de hele zaal in verwondering bracht. Dit was duidelijk een onvergetelijk moment voor leerlingen, ouders en leerkrachten, die de zaal verlieten met een grote levensles.