DAG 4 - Volg de Belgen in Tokyo

Gepost op 28 Aug. 2021

Laurens Devos (21) is opnieuw Paralympisch kampioen tafeltennis in de klasse 9. Devos won zijn finale tegen de Australiër Lin Ma. Na een moeilijk begin, met verlies in de eerste set (9-11), sloeg onze landgenoot zijn turbo aan in de tweede en vond hij zijn beste niveau. Hij pakte de tweede set met 11-6. In de derde en vierde set was Devos onstopbaar. Met twee keer 11-3 haalde hij het goud binnen. Devos verlengt in Tokyo zijn titel die hij vijf jaar geleden behaalde in Rio. Schitterend moment in de Metropolitan Gymnasium in Tokyo. 

Florian Van Acker verloor zijn halve finale en sluit zo het Paralympisch toernooi af met brons. De medailleteller van Paralympic Team Belgium staat zo op vijf stuks. 

Herbeleef dag vier.

15:55 - Laurens Devos (21) is opnieuw Paralympisch kampioen tafeltennis! In Tokyo won hij zonet zijn finale in de klasse T9 tegen de Australiër Lin Ma. De wedstrijd begon moeilijk voor Laurens met 11-9 setverlies, maar daarna kwam de regerende wereldkampioen op stoom en vond hij zijn betere spel. Hij pakte de tweede set met 11-6. In de derde en vierde set stond er geen maat op Devos. Met twee keer 11-3 pakte hij goud. Devos verlengt zijn Paralympische titel die hij op 16-jarige leeftijd in Rio de Janeiro behaalde! Prachtig moment in de Metropolitan Gymnasium in Tokyo!

13:25 - Barbara Minneci (para-dressage) is de eerste Belgische amazone die in actie kwam op de Team Test. Ze behaalde een score van 72.235% in Grade III. Morgen is het de beurt aan Michèle George (Grade V) en Manon Claeys (Grade IV) om 11u40 en 13u18 (Belgische tijd). De totale score van de drie atleten bepaald het landenklassement. 

13:15 - De Belgian Bulls hebben hun poulewedstrijd met 2-0 verloren tegen Duitsland, de vice-wereldkampioen en Europees kampioen. Het was een erg gesloten wedstrijden met twee penaltydoelpunten voor Duitsland na fouten van Tom Vanhove en Klison Mapreni. België is nog altijd niet zeker van een kwalificatie voor de kwartfinale en moet het resultaat van de laatste wedstrijden in poule B afwachten. Morgen spelen ze tegen Oekraïne. 

11:30 - Joachim Gérard plaatste zich vlot voor de derde ronde in het enkelspel. Hij won met 2-0 (6-1/6-1) tegen de Amerikaan Ratzlaff. Het was zijn eerste match op dit toernooi. Morgen komt hij in actie in het dubbelspel met Jef Vandorpe

7:30 - Bocciaspeler Francis Rombouts heeft zijn eerste wedstrijd op de Paralympische Spelen verloren. Francis begon nerveus aan de wedstrijd en kwam meteen op een 0-6 achterstand, in boccia erg moeilijk om te buigen. In de daaropvolgende ends kon zijn tegenstander Robert Mezik (SVK) de score uitbreiden tot 1-10. Morgen komt Francis opnieuw in actie. 

7:00 - Boogschutter Piotr Van Montagu heeft Anon Aungaphinan, de nummer vijftien van de wereld, verslagen in de zestiende finales met 143-130. Hij is geplaatst voor de achtste finales van zondag. 

06:42 - In de halve finale van de klasse negen kwam Laurens Devos uit tegen de Rus Nozdrunov. Hij won de eerste set met 11-8, maar de tweede verloor hij met 8-11. Het is voor het eerst dat Laurens een set verliest op de Spelen. Daarna stak Devos zijn turbo in gang en de derde set won hij vlotjes met 11-1. De Rus gaf zich echter niet zomaar gewonnen en trok in de vierde set dan weer aan het langste eind: 13-11. In de beslissende vijfde set kon onze paralympische titelverdediger het laken naar zich toetrekken (11-4). In de finale treft hij de Australiër Ma Li. De match is live te zien op Canvas.

06:30 - Florian Van Lancker stond in de halve finale van het tafeltennistoernooi tegenover Samuel Von Einem uit Australië, een heruitgave van de finale in Rio 2016. Florian begon sterk aan de partij en won de eerste twee sets heel gezwind: 11-4 en 11-4. In de derde set ging het gelijk op maar bij 9-9 kantelde de match. Von Einem won de set met 11-9. Ook de vierde set was voor Von Einem, hij won die met 8-11. In de vijfde set kon Florian geen vuist meer maken tegen zijn opponent: 11-4. De Australiër gaat door naar de finale voor goud (3-2). Florian is ontgoocheld maar vertrekt met een mooie bronzen medaille huiswaarts van de Paralympische Spelen. 

7:45 - Francis Rombouts maakte vandaag zijn Paralympische debuut in het boccia. In zijn eerste poulewedstrijd moest hij de duimen leggen tegen de Slovaak Robert Mezik. Die haalde stevig uit en won met 1-10. Francis: "Ik had last van stress in het begin van de wedstrijd. De tegenstander kwam zo meteen mooi zes punten op voorsprong. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Daarna kreeg ik een beter gevoel, maar het mocht niet meer baten. Hopelijk zijn de zenuwen nu van de baan en gaat het beter in de tweede wedstrijd morgen."

7:00 - Piotr Van Montagu (boogschieten) boekt een knappe overwinning tegen het nummer 15 van de wereld, de Thai Anon Aungaphinan : 143-130. Hij mag zich opmaken voor de 1/8ste finales.

 

06:42 - Het wordt strijden om het goud voor Laurens Devos, regerend Paralympisch kampioen tafeltennis klasse 9. Na een nagelbijter tegen de Rus Iurii Nozdruznov haalde Laurens het in 5 sets. Na 11-8 winst in set 1, draaide de Rus in de volgende set de bordjes om (8-11). Laurens Devos leek nadien zijn allerbest vorm te hebben gevonden, want hij pakte set drie met overtuigende 11-1. Toch vocht Nozdruznov zich terug in de wedstrijd door de vierde set binnen te halen met 11-13. Uiteindelijk was het onze Laurens die aan het langste eind trok, door de slotset vlot binnen te halen met 11-4.“Het was helemaal geen makkelijke match, het was héél nipt”, besefte Laurens Devos. “Nozdrunov speelde krachtige ballen met veel spin en ik had het moeilijk om daar een antwoord op te vinden. Ik ben blij dat hij in de laatste set veel fouten heeft gemaakt, want ik was echt super nerveus. Het is al geleden van 2015 dat ik tegen Lin Ma heb gespeeld. Het wordt afwachten hoe die match gaat verlopen. Ik moet spelen alsof ik niks te verliezen heb.”

Afspraak om 13:15u Belgische tijd op Canvas of RTBF Auvio, voor een live verslag van deze finale !

06:30 - Florian Van Lancker zal zijn Paralympische titel niet verlengen. In zijn halve finale leek hij op weg naar een zeer vlotte winst, na twee snelle 11-4 setstanden. Maar in de derde set vond zijn Australische tegenstander Samuel Philip von Einem zijn vorm terug. Bij een 9-9 stand in set 3 leek de finale dichtbij, maar von Eigem vocht zich met 9-11 terug in de wedstrijd. In de vierde set kwam Florian nog net te kort (8-11), maar op het eind was von Eigem duidelijk de betere (4-11). Florian: "Ik kom 2-0 voor en ik had geen last van de vochtigheid. Ik speelde mijn niveau. Maar na twee sets begon het toch weer vochtig te worden. Ik sloeg een paar keer in het net en ik kreeg schrik. Ik geraakte gefrustreerd. Ik probeerde het weg te steken voor mijn opponent, maar het heeft niet geholpen. Ik ben content dat ik brons gehaald heb in deze moeilijke omstandigheden." Florian mag dus wel met de bronzen medaille naar huis (geen kleine finale in het tafetennis).

5:08 - Het is een vierde plaats geworden voor onze tandemdames. Ze hebben hard gevochten en gingen verschroeiend van start, maar de Britten lieten zich niet opjagen en kwamen er op het twee kilometerpunt over. Hoet-Monsieur reden naar 3:25.654, Unwin-Holl pakken brons met 3:23.446. "We zijn erg ontgoocheld", zegt Griet. "Met de tijd die we hier nu rijden hadden we op een finaleplaats gehoopt, maar het is zelfs geen medaille geworden. Nummer één en twee waren beduidend beter, maar de derde plaats was haalbaar." Pilote Anneleen treedt haar bij: "Dit is zuur. Op basis van de tijden op training denk ik dat we hier wel nog sneller konden, maar we hadden niet die superdag."  De dames reden 4,5 seconden sneller dan hun persoonlijke besstijd, een prestatie om 'U' tegen te zeggen! Ze gaan met opgegeven hoofd naar de tijdrit en wegrit van volgende week. 

3:45- Griet Hoet en Anneleen Monsieur (pilote) kwalificeerden zich voor de kleine finale op de individuele achtervolging, hun specialiteit. Ze reden de vierde tijd (3:25.418) en mogen straks dus vechten voor brons. Er wordt keihard gereden op de Velodrome. Hoet-Monsieur verbeterden hun PR met meer dan 4,5 seconden, maar ook de concurrentie is zeer sterk bezig. Het nieuwe Britse duo Unwin-Holl realiseerde met 3:22.670 de eerste toptijd, zij eindigden uiteindelijk derde en worden de tegenstanders van onze dames. Kunnen Hoet-Monsieur hen verslaan? De finale voor goud wordt gereden door Dunlevy-McCrystal (IER, 3:19.946) en Fachie-Hall (3:19.483), die beiden het wereldrecord verbeterden.