DAG 10 - Wielrennen (wegrit & team relay)

Gepost op 16 Sep. 2016

Vrijdag was een belangrijke dag voor de wielrenners in Pontal. Kris Bosmans (C3) kwam als eerste in actie op de wegrit en pakte meteen zilver in de sprint. Na hem kwam de 18-jarige Tim Celen. De Limburger behaalde een zesde plaats. Tot slot was het ook de beurt aan de handbikers in de team relay. 

Kris Bosmans mocht vrijdag als eerste vertrekken aan de mooie stranden van Pontal. In de C3-wegwedstrijd sloop hij mee met de juiste groep van zes en bij het ingaan van de laatste ronde zat Kris nog steeds vooraan met vier mederenners: de Duitser Warias, de Italiaan Anobile, de Colombiaan Munoz en de Ier Clifford. In de laatste bocht raakte Kris ingesloten. Hij sprintte vanuit vierde positie toch nog naar zilver en strandde op een zucht van goud. De Duitser Warias won, Anobile werd derde. Onze landgenoot Diederick Schelfhout moest na een val opgeven. "Ik ben ontgoocheld", was Kris zijn eerste reactie. "Ik wist dat ik niet op links moest zitten, maar toch deed ik het. Als een nieuweling liet ik mij wegdrummen." Even overheerste dus de ontgoocheling bij onze renner. Maar na de race sijpelde langzaam aan het besef door: zijn medaille op de Spelen is binnen. "Daarvoor ben ik naar hier gekomen, maar ik had natuurlijk wel in een droomscenario voor goud", zegt Kris, toch met een glimlach. 

Na Bosmans was het de beurt aan Tim Celen in de klasse MT2. De amper 18-jarige renner uit Ham werd alsnog geselecteerd na de uitsluiting van de Russische sporters, maar was duidelijk nog in een uitstekende vorm. Tim haperde in een bocht en moest daardoor een gat laten op de kopgroep van vijf. In de achtergrond hield hij goed stand. Hij sprintte in de eerste achtervolgende groep naar een zesde plaats. "Ik ben er super tevreden mee, want ik wou graag top zeven rijden", zei Tim na de race. Zijn blik verraadde en pak fierheid. Ons 'Engie Talent van het Jaar 2015' heeft zijn ambities kunnen waarmaken en mag trots zijn op zichzelf. De Duitser Durst won de race.

En dan kwam de kers op de taart van wat een fantastische dag op de Paralympische Spelen werd. Christophe Hindricq (H2), Jean-François Deberg (H3) en Jonas Van de Steene (H4) taden aan in de team relay. Onze drie Belgische beren ambieerden een bronzen medaille en maakten het ook helemaal waar. Ze haalden het voor de Zwitsers en de Oostenrijkers. Het goud was voor Italië, het zilver voor de USA. "Dit is ongelooflijk", klonk het in koor. "Nooit durven dromen."