Clincke en Vromant pakken zilver en brons, acht medailles voor België

Gepost op 15 Aug. 2022

Op het wereldkampioenschap Para cycling in Baie-Comeau (Canada) hebben Ewoud Vromant en Louis Clincke ons land twee nieuwe medailles bezorgd. Clincke sprintte in de C4-wegrit naar zilver, Ewoud behaalde brons bij de C-renners. Beiden houden er gemende gevoelens over aan de wegrit, maar zijn in het algemeen wel tevreden over hun WK.
Paralympic Team Belgium behaalde acht medailles op dit WK, waaronder vier wereldtitels. Het beste resultaat ooit.

 Voor Louis Clincke uit Kaprijke draaide de wegrit op dit wereldkampioenschap niet uit op zijn droomscenario. Tot op 200 meter van de streep liep alles gesmeerd, maar toen geraakte hij ingesloten. Hij kon nog stevig terugkomen op de Ier Grimes, maar kwam net te laat. De Brit Peasgood werd derde.

“Ik lag er een paar dagen te dromen”, zegt Louis. “Ik won de wereldbeker en had een heel goed seizoen. Ik vertrouwde op mijn sprint, wat ik normaal goed kan na een harde koers. Doordat ik ingesloten geraakte moest ik hernemen en ik geraakte er niet meer over.” Clincke reed een oersterk seizoen, hij vindt het jammer dat hij de kers niet op de taart kan zetten. “Nu heerst een beetje teleurstelling, maar ik ben wel trots op mijn jaar. Voor het eerst sinds lang bleef ik blessurevrij.” Hij kijkt al uit naar Glasgow 2023: “Ja, staat genoteerd. En dan zal ik wat vroeger aan mijn sprint beginnen.”

Voor Ewoud Vromant was het geweldig WK, met eerder deze week de titel in het tijdrijden. In de wegrit kon hij op het klimmetje de schade beperken en zo ging hij mee met de groep de laatste ronde in. Door een kettingprobleem moest hij in de laatste twee kilometer een gaatje dichten. “Ik kwam er net te laat bij, de twee Fransen waren al te ver, maar ik heb er gezien de situatie wel nog het maximale ingehaald”, zegt hij. “Ik heb gekoerst om te winnen, maar moet vrede nemen met het brons.”

De herentandem Milan Thomas (B) en Jonas Goeman (piloot) sloot het wereldkampioenschap af. Onze landgenoten probeerden een aantal keer weg te springen, maar moesten uiteindelijk een groep van drie en vervolgens nog drie andere laten rijden. Ze eindigden als zevende. 

Koen Heuvinck werd zevende in de C1-wegwedstrijd.

De medailleteller eindigde zo op acht stuks voor Paralympic Team Belgium, waaronder vier keer goud. Dat is het beste resultaat ooit voor ons land.