Celen, Clincke en tandem Hoet-Monsieur voegen nog eens 3 medailles toe aan het Belgische medaille aantal

Gepost op 27 mei. 2022

Op dag twee van de tijdrit van de UEC Paracycling European Championships hebben Tim Celen en Louis Clincke beiden de zilveren medaille behaald in hun categorie, terwijl de vrouwentandem Hoet-Monsieur het brons veroverde. Milan Thomas en piloot Jonas Goeman kwamen één seconde tekort voor het podium en eindigde vierde. Deze drie medailles brengen het totaal van Paralympic Team Belgium op vier stuks, na de tweede plaats van handbiker Maxime Hordies (H1) gisterenmiddag.

Op vrijdag 27 mei vonden de tijdritten plaats van de driewielers, tweewielers en tandems op het Europees kampioenschap G-wielrennen in Oostenrijk. Het heuvelachtige parcours rond Lochen am See was bijzonder zwaar en bood de renners weinig mogelijkheden om op adem te komen.

Tim Celen, 24 jaar en lid van de Koninklijke Zuid-Limburgse Wielerclub was de eerste Belgische renner die van start ging. Het was de perfecte start voor de Paralympische Team Belgium delegatie, want hij pakte meteen de zilveren medaille in de categorie T2 (driewieler) na een race tegen de klok van 12,45 km. De Duitse renners Maximilian Jäger en Hans-Peter Durst wonnen respectievelijk goud en zilver. "Ik moet tevreden zijn met dit resultaat want ik heb alles gegeven wat ik had. Een tijdrit liegt nooit, zeker niet met de opeenvolging van klimmetjes op het einde", reageerde Celen.

Even later was het de beurt aan Louis Clincke (CT The Bananas) om zijn wedstrijd van 22,39 km zo snel mogelijk af te leggen. De renner afkomstig uit Kaprijke (C4), die dit jaar zijn comeback maakt op het hoogste niveau, is sinds het begin van het seizoen in uitstekende doen. Wat hij op de Oostenrijkse wegen andermaal bevestigde. Vijftien seconden achter de Ierse winnaar Ronan Grimes, bezorgt Louis Clincke België een tweede zilveren medaille. "Het was een stevig parcours maar ik wist wat mij te wachten stond. Ik had heel de dag een goed gevoel en heb een heel constante tijdrit gereden. Elke week gaat het beter en beter, ik kan enkel maar tevreden zijn met het oog op het Wereldkampioenschap deze zomer”, vertelt een tevreden Louis Clincke.

De tandems waren de laatste die vrijdag van start gingen. Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur (Ittakestwototandem) hielden stand tot het einde en wonnen zo de eerste Belgische bronzen medaille van dit Europese kampioenschap na de Ierse en Britse duo’s. “Het is onze laatste tijdrit ooit en we rijden podium op het Europees kampioenschap. Dat is gewoon super. De twee duo’s voor ons zijn echt beter, dus we zijn zeker tevreden met brons. ” Bij de heren streden Milan Thomas en Jonas Goeman (piloot) ook om de derde plaats, maar de renners van Cycling Vlaanderen kwamen helaas één seconde te kort en moesten genoegen nemen met de vierde plaats.

Het Europese kampioenschap G-wielrennen vindt plaats in Oostenrijk van 25 tot 29 mei. De tijdritten eindigden op vrijdag, dit weekend staat volledig in het teken van de wegritten. De tweewielers en tandems zijn als eerste aan zet zaterdag 28 mei, terwijl de driewielers en handbikes het kampioenschap op zondag zullen afsluiten. Zes Belgische renners en twee piloten nemen deel aan dit kampioenschap, het is de eerste keer dat ons land aan deze wedstrijd deelneemt.

Het programma, resultaten en livestream van de renners van Paralympic Team Belgium kan je volgen via deze webpagina