Blinde boogschutter Ruben Vanhollebeke strijdt zaterdag voor WK-brons

Gepost op 21 Jul. 2023

Ruben Vanhollebeke (46) uit Jabbeke heeft zich op het wereldkampioenschap G-boogschieten in Pilzen (Tsjechië) geplaatst voor de kleine finale. De blinde boogschutter verloor de halve finale tegen de Australiër Craig Newbery. Vanhollebeke zal zijn wereldtitel dus niet verlengen, maar strijdt zaterdagvoormiddag wel voor brons.

Van 18 tot 22 juli vindt in het Tsjechische Pilzen het wereldkampioenschap G-boogschieten plaats. Ruben Vanhollebeke neemt daaraan deel in de klasse VI1 voor blinden en is de titelverdediger.

De Jabbekenaar zal zichzelf echter niet opvolgen, want hij verloor in de halve finale van de Australiër Craig Newbery, na een prangende wedstrijd. Newbery haalde het met 6-5 na een sudden death, waarbij hij met zijn pijl een negen schoot en beter deed dan de zeven van onze landgenoot.

Vanhollebeke worstelt zich door een moeilijke periode en dat speelt hem parten. “Ik verloor enkele maanden geleden plots mijn vader. Ik ken moeilijke tijden en dat speelt mentaal tijdens de voorbereiding en deze competitie mee”, zegt Ruben, die toch strijdvaardig klinkt voor het brons. “Ik wil die medaille behalen en zal er zaterdag mijn uiterste best voor doen.” De Cypreoot Misos is zijn tegenstander in de kleine finale.

Vanhollebeke begon zijn toernooi met een tweede plaats in de kwalificaties (433 punten), na de Italiaan Matteo Panariello. Zo plaatste hij zich rechtstreeks voor de kwartfinales, waarin hij de Brit Stuart Rodgers met 2-6 versloeg.  

In de klasse VI2-3, ook een klasse voor slechtzienden, werd de Belgische Kathleen Meurrens uitgeschakeld in de kwartfinale. Ze verloor met 6-2 van de Brit Phillip Tranter.

Ook Piotr Van Montagu wil WK-brons veroveren op zaterdag

Niet enkel Ruben Vanhollebeke schiet op zaterdag voor een WK-medaille. Piotr Van Montage plaatste zich op donderdag ook voor de kleine finale voor brons. Hij neemt deel aan de Compound Men Open, een discipline die in tegenstelling tot die van Vanhollebeke wel ook op het paralympisch programma staat.