België heeft zijn eerste ticket beet voor Paris 2024

Gepost op 13 Aug. 2022

Zaterdag 13 augustus stond het tweede deel van het teamevent op het programma op het wereldkampioenschap G-dressuur. Met als inzet:  een ticket voor de Paralympische Spelen in 2024. Missie volbracht voor de vier Belgische ruiters die op de vijfde plaats eindigden en het eerste ticket naar Parijs voor Paralympic Team Belgium bezorgden.

Het wereldkampioenschap G-dressuur, geïntegreerd in dat voor valide ruiters, vindt nog tot morgen plaats in Herning, Denemarken. Na uitstekende resultaten in de Team Test* (goud voor Michèle George, 4e plaats voor Kevin Van Ham), kwamen de Belgische ruiters vandaag in actie in de Individuele Test**.

Bij dit teamevent stonden er twee zaken op het spel : enerzijds een medaille voor de drie beste landen, maar anderzijds vooral de kwalificatie voor de Paralympische Spelen van Parijs 2024 voor de top 7 (of top 8 als Frankrijk, dat zich al gekwalificeerd heeft, in de top 8 eindigt).

Gisteren kwam Manon Claeys (Graad IV) met haar merrie Katharina Sollenburg als eerste in actie en startte perfect met een score van 72,878%. Vanmorgen, in graad III, behaalden Barbara Minneci en Stuart 69,176% (10de in hun categorie). 

Als laatste stonden de ruiters en amazones uit de Graad V op het programma. De meervoudige gouden medaillewinnares Michèle George demonstreerde met haar merrie, Best of 8, nog maar eens hun enorme potentieel. Zij sloot haar proef af met een score van 78,405% (beste score in haar categorie).  Kevin Van Ham, de laatste Belgische vertegenwoordiger, sloot de teamcompetitie voor ons land af met opnieuw een zeer overtuigende prestatie, samen met Eros Van Ons Heem behaalde hij een score van 71,881%.

Dankzij deze knappe resultaten, waarvan enkel de drie proeven worden meegerekend, eindigt België op plaats vijfde. Dankzij deze prestatie is België als land geplaatst voor de Paralympische Spelen in Parijs, en daarbij horend krijgen ze een quota om vier ruiters af te vaardigen (later geselecteerd). Dit is het eerste ticket naar Parijs voor Paralympic Team Belgium.

Op de slotdag van het wereldkampioenschap G-dressuur staat de Freestyle Test op het programma, de acht beste ruiters per categorie nemen daarin deel.

* Voorheen Individuele Test

** Voorheen Team Test