Belgen knallen naar vier nieuwe medailles op wereldbeker Para-cycling

Gepost op 07 mei. 2022

Op de wereldbeker Para-cycling in Oostende heeft Paralympic Team Belgium opnieuw kunnen scoren. Handbikers Jonas Van de Steene (MH4), Jean-François Deberg (MH3) en Maxime Hordies (MH1) wonnen goud in de wegrit, Tim Celen (MT2) sprintte naar zilver. Onze toprenners brachten de medailleteller zo op negen stuks.

De dag begon mooi op de Oostendse Zeedijk en dan hebben we het niet over het stralend zonnetje en bijhorend lekker briesje wind. Wel over Tim Celen (MT2) die in de eerste wedstrijd voor driewielers naar zilver snelde. Zelf hoopte hij op goud, maar hij kon al bij al vrede nemen met de tweede plek. De Amerikaan Conners won, Betancourt uit Colombia werd derde.

«Ik reed de perfecte wedstrijd tot de sprint, waar ik niet de juiste positie koos. Als wereldkampioen wil je winnen, maar ik moet toch tevreden terugblikken. Ik kijk al uit naar Elzach volgende week », zegt Tim Celen.

Daarna was het de beurt aan de handbikers. In de klasse MH1 sprintte Maxime Hordies opnieuw naar goud.  Hij haalde het vlot voor de Italiaan Cornegliani (2) en de Fin Polvi (3). Maxime was na zijn wedstrijd supertrots. «Het is leuk om zo aan het seizoen te beginnen. Ik pak meteen ook de leiderstrui in de wereldbeker en die wil ik graag zo lang mogelijk houden. Ik won hem al eens in 2019 en wil dit jaar opnieuw een gooi doen », zegt Hordies.

In de MH2-categorie werd Christophe Hindricq zevende, Laurence VandeVyver werd achtste in de WH3-wedstrijd.

In de namiddag was het eerst de beurt aan Jonas Van de Steene in de MH4-wedstrijd. De beer van Zaffelare reed in de technische zone keihard op kop en deed de rest van de kopgroep van zes er elke ronde pijn. Op vijf kilometer viel Jonas vol aan op de lange strook tegenwind. Achter hem aarzelden ze en Jonas was het bos in. De Oost-Vlaming kwam solo over de meet, in het bijzijn van zijn vele supporters en familie. Kippenvelmoment voor hem! Het is Jonas’ eerste wereldbekeroverwinning. “Eindelijk”, Jonas slaakte een grote zucht van opluchting en genot na aankomst. “Ik ben blij dat ik eindelijk eens kan winnen. Mijn winter was zeer goed, ik had vertrouwen. Maar het hier in bijzijn van mijn familie en vrienden doen, is fantastisch!” In dezelfde wedstrijd werd Mehdi Oueslati 23e. Steve Keppens moest de wedstrijd vroegtijdig verlaten.

De laatsten die op zaterdag aan bod kwamen waren de H3-handbikers. Jean-François Deberg is een voormalig wereldkampioen op de weg (2018, Maniago) en startte vlot. Hij zat mee in de kopgroep van acht die de wedstrijd domineerde. Deberg vocht zich naar de tweede plek en bracht de medailleteller voor ons land op negen stuks! Na de wedstrijd steeg hij een plaats door de herclassificatie van nummer één: goud voor Deberg!

Zondag rijden de tweewielers en tandems hun wegwedstrijd. De handbikers sluiten af met de teamaflossing.