Be Gold ondersteunt voor het eerst ook Paralympische atleten

Gepost op 08 mei. 2019

Sinds 2004 kunnen jonge, talentvolle Belgische sporters op steun rekenen van « Be Gold ». Dit project, de vrucht van een samenwerking tussen het BOIC, Sport Vlaanderen, Adeps, de Duitstalige gemeenschap en de Nationale Loterij, heeft onder meer reeds atleten als Nafi Thiam en Nina Derwael mee naar de top geleid. Vanaf dit jaar zullen voor het eerst ook twee jonge Paralympische talenten – Louis Toussaint en Jef Vandorpe – kunnen rekenen op steun van Be Gold. 
 
De twee beloftevolle atleten krijgen deze steun voor hun ambitieuze project, met als verhoopte orgelpunt een medaille op de Paralympische Spelen van Parijs 2024.
 
De 17-jarige rolstoeltennisser Jef Vandorpe staat momenteel 20ste op de wereldranglijst. Hij boekte de laatste jaren een enorme progressie en won onder meer de Junior Masters in 2018. Met Joachim Gérard en Gert Vos aan zijn zij maakte hij ook deel uit van het team dat in 2017 de historische bronzen medaille veroverde op de World Team Cup, het equivalent van de Davis Cup in het rolstoeltennis. Jef Vandorpe woont in Niel (Antwerpen) en wordt gesteund door Parantee-Psylos. 

Louis Toussaint is een paralympisch roeier. Dit voormalige wielertalent zag zijn dromen in 2012 uiteenspatten na een fietsongeval op training. Hij vormde zich om tot roeier, waarin hij de laatste jaren steeds sterker werd. Hij eindigde op een 11e plaats tijdens de wereldkampioenschappen van 2018 en veroverde ook reeds brons in de wereldbeker. De 23-jarige Toussaint woont in Yvoir (Namen) en wordt gesteund door de Ligue Handisport Francophone. 

Beide atleten kunnen jaarlijks rekenen op een ondersteuning voor competitiedeelnames, trainingen, omkadering, etc. Deze ondersteuning komt uiteraard bovenop de steun die ze reeds genieten via hun respectievelijke sportfederaties.
 
Anne d'Ieteren, Voorzitter van het Belgian Paralympic Committee :

Deze primeur is geweldig nieuws voor de Belgische paralympische sport. De filosofie en ambitie van Be Gold, die het jong talent van vandaag wil steunen om er de nationale trots van morgen van te maken, past perfect binnen de filosofie van onze paralympische beweging. We werken dag in dag uit om onze atleten te laten genieten van de best mogelijke omkadering, en ambiëren het allerhoogste op de Paralympische Spelen. We zijn zeer tevreden dat de verschillende actoren van het Be Gold project dit hebben opgepikt, en dat ze hiermee een duidelijk signaal geven voor de integratie van onze beweging in het topsportlandschap.”