4 finales voor Belgische zwemmers in Manchester

Gepost op 07 Aug. 2023

In Manchester gingen van 31 juli tot 6 augustus de wereldkampioenschappen G-zwemmen door. Drie Belgische zwemmers namen er deel aan vijf nummers. Met vier finales, en daarbovenop drie persoonlijke records, mag de Belgische delegatie tevreden terugblikken, al ontbrak net de grote kers op de taart.

Tatyana Lebrun (Ligue Handisport Francophone) mocht het WK openen op haar favoriete nummer: de 100 meter schoolslag (klasse SB9). Vorig jaar was onze jonge zwemster de revelatie op het nummer met brons, haar eerste WK-medaille. Tatyana was in Manchester opnieuw gebrand op een medaille, maar in het water liep het niet helemaal naar wens. Ze moest genoegen nemen met een vijfde plaats (1:18.88). Niet het vooropgestelde resultaat, vond ze zelf:

"Ik ben enorm teleurgesteld in mijn wedstrijd. Voor die plaats en tijd heb ik mij het afgelopen jaar niet afgebeuld in het zwembad. In de finale nam de stress de bovenhand, maar daar moet ik nu lessen uit trekken zodat ik in de toekomst beter presteer”, zei Lebrun.

Daags nadien zwom de zwemster uit Stavelot haar 200 meter wisselslag en ook op dat nummer stootte ze door naar de WK-finale. Daarin zwom ze naar een zesde plaats en zette ze een persoonlijk record op de tabellen: 2:35.86.

“Deze prestatie geeft mij een boost na mijn mislukte 100 meter, want ik verbeter mijn persoonlijk record met bijna twee seconden”, vertelde een optimistische Tatyana. “Volgend jaar op de Paralympische Spelen in Parijs wil ik beter doen dan die vijfde plaats.”

Op dag drie verscheen Aymeric Parmentier (Ligue Handisport Francophone) aan de start van de 100 meter schoolslag in de klasse SB14 voor zwemmers met een verstandelijke beperking. Zonder al te veel problemen kwalificeerde Aymeric zich voor de finale. Hij zwom tijdens de avondsessie een tijd van 1:08.24, goed voor een zesde plaats én een persoonlijk record. Missie geslaagd dus:

"Ik was geconcentreerd en ik wist dat het moeilijk zou worden, want mijn tegenstanders zijn op papier sneller dan ik. Ik ben enorm blij dat ik zonder veel nadenken toch kon volgen en uiteindelijk nog beter zwom dan in de reeksen”, zei een heel gelukkige Aymeric na zijn wedstrijd. “Het was lang geleden dat ik mijn PR nog eens kon verbeteren. In Vichy enkele weken geleden was ik er heel dichtbij, hier in Manchester kwam het eruit. Nu wil ik progressie blijven boeken in de schoolslag, maar ook in de rugslag, waarmee ik het dit jaar wat moeilijker heb.”

Sam de Visser (G-sport Vlaanderen) was de laatste van de drie Belgen die in actie kwam in Manchester. Hij maakte zijn debuut op de 400 meter vrije slag (klasse S9). In de reeksen zwom Sam naar een nieuw persoonlijk record. Hij verbeterde zijn tijd met maar liefst 5 seconden, goed voor een tweede tijd richting finale en een mentale boost. ‘s Avonds deed Sam het opnieuw voortreffelijk. Hij ging mee met de besten en tikte uiteindelijk als vierde de muur. Met 4:16.35 strandde hij op een seconde van de medailles, maar stelde zijn persoonlijk record wel nog wat scherper.

“Ik verbeter twee keer mijn PR en ben bijna tien seconden sneller dan enkele maanden geleden op dit nummer. Ik mag dus enorm tevreden zijn”, vertelde Sam na zijn wedstrijd. De droom van een podium op de Paralympische Spelen van Parijs 2024 wordt steeds meer een concreet doel.

De dag nadien kon hij zijn prestatie jammer genoeg niet herhalen op de 100 meter rugslag. Met 1:07.56 eindigde hij negende in de reeksen, onvoldoende voor een tweede finale. Daarmee sloot hij het WK af voor België.

Met vier finales op vijf nummers en een persoonlijk record voor elk van de zwemmers, was het WK in Manchester een geslaagde competitie. Tatyana, Aymeric en Sam verzilverden hun harde werk en dat van hun omkadering. De kers op de taart, een medaille, was er op Engelse bodem helaas niet bij. Nog niet. Want deze zwemmers toonden veelbelovende resultaten, mooi voor het G-zwemmen in België.

Sabrina Rys, delegatieleider in Manchester en topsportcoördinator bij Ligue Handisport Francophone, analyseert:

"Ik ben enorm trots op de Belgische delegatie. De stage in Belek wierp zijn vruchten af. De zwemmers kwamen geconcentreerd en in topvorm naar Manchester en de sfeer was enorm goed en professioneel. Op sportief vlak verbraken ze persoonlijke records en ze behaalden hun MQS, wat positief is voor ons land met oog op de slots voor de Paralympische Spelen van Parijs 2024. Proficiat aan het hele team. Nu gaan we even rusten en nadien is het tijd om toe te werken naar de volgende wedstrijden. Hopelijk kunnen de zwemmers zichzelf blijven verbeteren en zo met het hele team naar Parijs.”