23 medailles in 2023

Gepost op 20 Dec. 2023

De atleten van Paralympic Team Belgium trekken een streep onder 2023 met een totaal van 23 behaalde medailles op wereld- of Europese kampioenschappen in Paralympische disciplines. Het is een krachtig signaal van de topatleten een jaar voor de Spelen of een gelegenheid voor anderen om hun dromen waar te maken.

 

23 medailles, waarvan 11 titels

23 medailles, bijna de helft daarvan waren titels! 9 Belgische atleten mochten het afgelopen jaar het hoogste schavotje betreden en wonnen 11 wereldtitels of Europese titels.

Onze rolstoelsprinters waren deze zomer de eersten die zich onderscheidden, tijdens de wereldkampioenschappen G-atletiek in Parijs. In klasse T51 verdeelden Peter Genyn en Roger Habsch de overwinningen onder elkaar. De eerste won de 100m, terwijl de tweede een paar dagen later de sterkste bleek op de 200 meter. Ook een ander lid van de delegatie liet van zich spreken in het Stade Charléty: Maxime Carabin domineerde zijn concurrenten en veroverde zijn eerste twee wereldtitels op de 100 en 400m in de klasse T52.

In Glasgow, het strijdtoneel van de wereldkampioenschappen wielrennen voor alle disciplines onder het toezicht van de UCI, veroverde handbiker Jonas Van de Steene zijn eerste regenboogtrui na een ongelooflijke sprint tijdens de wegwedstrijd in klasse H4. Eerder op de dag toonde Maxime Hordies (klasse H1) zijn heerschappij door op de weg zijn derde wereldtitel te behalen.

Op Europees niveau behaalde amazone Michèle George (Grade V) een prachtige dubbel met de individuele en freestyle test in Riesenbeck, terwijl tafeltennissers Laurens Devos (TT9) en Florian Van Acker (TT11) beiden hun Europese titel verlengden in het herenenkelspel in Sheffield. Voor Man-Kei To volgde een primeur! De G-badmintonster veroverde, na een zeer overtuigende start van het seizoen, haar eerste titel in het damesenkelspel (klasse H1) tijdens de multidisciplinaire Europese kampioenschappen in Rotterdam en pakte zilver in het dubbelspel. Een goed voorteken voor komende zomer!

5 zilveren en 7 bronzen medailles

Voor G-wielrenner Niels Verschaeren (C5) was het brons op de kilometer op de Schotse piste ook een geweldige primeur, want hij droomde van zijn eerste internationale medaille! Op de weg lieten de vertrouwde gezichten op het podium zich ook gelden. Tim Celen (T2) werd vicewereldkampioen in zowel de individuele tijdrit als de wegwedstrijd, terwijl Ewoud Vromant (C2) twee keer brons won.

Roger Habsch, zilver op de 200m (T51), Peter Genyn, brons op de 100m (T51), en Maxime Hordies (H1), zilver in de individuele tijdrit, stonden naast hun titels allemaal voor de tweede keer op het mondiale podium.

Het einde van de zomer van 2023 stond ook synoniem voor aangename verrassingen: op de Europese kampioenschappen in Rotterdam veroverde Francis Rombouts brons in het boccia (BC2-klasse), 18 jaar (!) na zijn eerste zilveren medaille! In Duitsland behaalden Manon Claeys en haar paard Koekie brons in de individuele en freestyle test (Grade IV), na een lastige voorbereiding. De amazone droeg deze twee medailles op aan haar hele team.

Andere indrukwekkende prestaties

Hoewel ze helaas net naast het podium vielen, wisten andere atleten van Paralympic Team Belgium zich ook te onderscheiden op het internationale toneel. Zo miste rolstoelsprintster Léa Bayekula haar eerste WK-podium op de 400m (klasse T54) met slechts 5 duizendsten van een seconde (!). In Pilzen moest ook Piotr Van Montagu (CMO) genoegen nemen met de vierde plaats op de wereldkampioenschappen G-boogschieten, na zijn nederlaag in de bronzen medaillewedstrijd met 145 tegen 143. Hetzelfde gold voor Sam de Visser (klasse S9) in het G-zwemmen, die ondanks een persoonlijk record op de 400m helaas zonder medaille terugkeerde van het wereldkampioenschap in Manchester.

Waarschijnlijk zou het te lang duren om de vele andere successen van 2023 op te sommen, maar het spreekt voor zich dat alle Belgische para-atleten zich nu in de laatste rechte lijn bevinden richting de Paralympische Spelen van Parijs. Terwijl sommigen dit evenement al jarenlang in hun agenda hebben gemarkeerd, hebben anderen ongetwijfeld hun ambities ontdekt die tot nu toe alleen maar dromen waren.

Met nog ongeveer 250 dagen te gaan tot het evenement, kijkt Paralympic Team Belgium ernaar uit om u te zien in de Franse hoofdstad. Van 28 augustus tot 8 september zullen we onze atleten toejuichen naar de top!