2022 : Een succesvol jaar voor Paralympic Team Belgium

Gepost op 22 Dec. 2022

In 2022 hebben de atleten van Paralympic Team Belgium maar liefst 29 medailles kunnen behalen op de belangrijkste internationale wedstrijden (EK’s en WK’s) in de Paralympische sporten. Sommige prachtige resultaten waren te verwachten, maar er kwamen ook enkele verrassingen en hoopvolle resultaten uit de bus dewelke veelbelovend zijn voor de toekomst van Paralympic Team Belgium. Zeker met het oog op de Paralympische Spelen van Parijs in 2024…

 

12 gouden, 9 zilveren en 8 bronzen medailles is het finale bilan van de Belgen op het internationale strijdtoneel in 2022 en dit in 7 verschillende disciplines*. Dit aantal medailles is in lijn met het jaar 2021, minder succesvol qua gouden medailles, maar wel het jaar van de Paralympische Spelen in Tokio. In 2019, voor de corona-uitbraak, konden onze Belgische atleten 23 medailles in de wacht slepen, in 5 verschillende disciplines*.

Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat dit jaar ook het eerste Paralympische ticket werd behaald door onze ruiters, tijdens het WK in Herning voorbije zomer. Laten we hopen dat dit het eerste ticket van vele is!

De vaste waarden op de afspraak

Een goede prestatie van enkele Belgische atleten werd uiteraard verwacht, zeker dat ze domineren in hun discipline, soms zelfs al verschillende jaren lang. En, het minste wat we kunnen zeggen is dat ze niet hebben teleurgesteld! Uiteraard hebben we het dan over Michèle George in dressuur (Grade V), Laurens Devos in tafeltennis (Klasse TT9) en onze wielrenners Tim Celen (MT2), Ewoud Vromant (MC2) en Maxime Hordies (MH1), die zichzelf allen opnieuw overstegen en één- of meermaals de hoogste trede van het podium mochten betreden dit jaar.

Een opmerkelijke prachtige prestatie was er ook van de tandemdames Griet Hoet – Anneleen Monsieur (WB) die hun topsportcarrière beëindigen met niet één, maar twee wereldtitels op de piste.

Mooie verrassingen

Daarnaast waren er nog andere atleten die dit jaar het verschil hebben gemaakt en voor de eerste keer in hun carrière het WK-podium op mochten:

Tatyana Lebrun, de benjamin van de delegatie in Tokio, kon een derde plaats wegkapen (brons) op het WK zwemmen (SB9), terwijl Man-Kei To op haar beurt vicewereldkampioen (zilver) werd in het dubbelspel badminton (WH1-WH2) aan de zijde van de Turkse speelster Emine Seckin.

Ook Linda Le Bon (B2, met Pierre Couquelet als voorskiër) kon twee mooie zilveren medailles behalen op het WK alpineskiën, voorbije winter. Tenslotte keerde ook het duo Ben Despineux-Laurens Devos (MD18) terug met het brons in het dubbelspel (heren) vanop het WK tafeltennis.

De andere medailles

Louis Clincke (MC4) keerde terug op het allerhoogste niveau met meteen 3 medailles, waarvan twee zilveren op het WK wegwielrennen, terwijl de herentandem Milan Thomas-Jonas Goeman (MB) hun eerste internationale medaille konden behalen op het EK wegwielrennen.

De regerende Europese kampioen tafeltennis, Florian Van Acker (TT11), zal dit jaar vrede moeten nemen met het brons op het WK. Zo ook Wim De Paepe, die zijn vorm bevestigde en nogmaals duidelijk maakt tot de wereldtop te behoren, door opnieuw het brons weg te kapen op het WK triatlon (PTS2).

Zij waren er heel dichtbij

Ondanks dat ze het podium niet haalden, waren er dit jaar toch enkele atleten heel dicht bij een medaille. Hierbij enkele voorbeelden:

Als eerste reserve voor het tornooi, bereikte Joachim Gérard, die uiteindelijk toch de groepsfase mocht aanvatten, de halve finale op de Masters rolstoeltennis, waar hij een mooie comeback maakte op het allerhoogste niveau na enkele moeilijke maanden. Niels Verschaeren (MC5, wielrennen), Francis Rombouts (BC2, boccia) en Kevin Van Ham (Grade V, dressuur) eindigden allen aan de voet van het WK-podium, maar wel met hun beste resultaat uit hun carrière. 

Het spreekt voor zich, vanwege al deze mooie resultaten, dat Paralympic Team Belgium reeds vol ongeduld uitkijkt naar 2023 en de heropstart van de wedstrijden. Volgend jaar, met een rijkgevulde zomer vol mogelijkheden om uit te blinken, wordt nu al een geweldig jaar voor de Paralympische Beweging in België!

 

* Het wielrennen op de weg en op de piste wordt als één enkele discipline beschouwd