1500m & 200m : dubbel goud voor België in Kobe

Gepost op 25 mei. 2024

De laatste dag van de wereldkampioenschappen G-atletiek in Kobe (Japan) was er één met veel emoties voor de atleten van Paralympic Team Belgium. Maar ook met veel medailles! Maxime Carabin veroverde zijn derde gouden medaille, terwijl Roger Habsch een dubbelslag boekte: goud op de 100m en 200m.

Bij aankomst in Kobe had Maxime Carabin een duidelijk doel voor ogen: de titels behouden die hij in 2023 in Parijs won op de 100 en 400 meter in de klasse T52. Na zijn overwinningen op dinsdag (400m) en vrijdag (100m) was hij geslaagd in zijn opzet. Maar 'Max' had nog een verrassing in petto op de 1500m, de afstand waarop hij zijn internationale debuut maakte.

En zoals gewoonlijk eindigde die in een overwinning, wat hem zijn 3e medaille opleverde. Bovendien liet hij een kampioenschapsrecord optekenen. De klok stopte op 3:37.35. “De wedstrijd ging heel goed”, zei Max na de prijsuitreiking. “Er was veel wind. Gelukkig hoefde ik niet op kop te rijden, want mijn Japanse rivaal Tomoki Sato ging er vanop de kop vandoor. Het kwam aan op de laatste ronde. Ik zei tegen mezelf: 'Ga door, laat je gaan en vertrek! Dat is wat ik deed... Ik was echt blij toen ik over de finish kwam. Het was een primeur voor mij op de 1500m en om voor de eerste keer wereldkampioen te worden, gewoon geweldig!"

Maxime Carabin heeft nu drie medailles gewonnen op deze wereldkampioenschappen... Een prestatie van formaat. “Deze triple maakt me echt gelukkig! Ik kan niet wachten om terug te keren naar België en mijn medailles thuis te bewaren!"

Op Belgisch niveau heeft alleen wijlen Marieke Vervoort een soortgelijke prestatie geleverd sinds de modernisering van de paralympische sport. Dat was in 2015 op de wereldkampioenschappen in Doha (Qatar), waar ze drievoudig wereldkampioene werd op de 100, 200 en 400 meter in klasse T52 .

Roger Habsch is een andere habitué die uitpakt met knappe prestaties en records. Vrijdag won hij al goud op de 100 meter in de klasse T52 en vandaag deed hij het nog eens dunnetjes over op de 200 meter. Hij claimde dus deze prachtige dubbel op de sprintnummers en behield de titel die hij vorig jaar in Parijs won.

“Ik had een betere start dan gisteren op de 100 meter. Omdat ik snel op kop lag, kon ik mijn race goed managen en mijn rivalen onder controle houden. Het belangrijkste doel was de titel, niet de chrono, vooral omdat het te hard waaide. Ik ben erg blij met deze 100-200m dubbel. Het was perfect. Hoewel ik hier in Japan twee dagen ziek ben geweest, was het geen uitgemaakte zaak... Het was een lange en vermoeiende reis, maar het was het waard!"

Kort na Roger was het de beurt aan Selma Van Kerm om deel te nemen aan de 100m finale in klasse T37. De youngster eindigde op de 8e plaats en verbeterde haar persoonlijke record (32.68). Tot slot had Ilias Benkaddour de eer om de week van de Belgische delegatie in Kobe af te sluiten met de 100m finale in de categorie T63. Hij werd vijfde in zijn reeks in 14.38 en eindigde als 8e in 14.59.

Paralympic Team Belgium sluit de wereldkampioenschappen 2024 af met 5 medailles, met enkel gouden exemplaren! Reden te meer om met optimisme uit te kijken naar de Paralympische Spelen in Parijs (28 augustus tot 8 september), vooral omdat de grote afwezigen (Léa Bayekula en Peter Genyn) zich de komende weken van hun beste kant zullen laten zien. De jongeren (Joyce Lefevre, Cécile Goens, Kiara Maene, Selma Van Kerm en Ilias Benkaddour) hebben verschillende finales behaald en vooral ervaring opgedaan voor de komende jaren...