G-taekwondo

Taekwondo is een Zuid-Koreaanse gevechtskunst die werd recent, sinds Tokyo 2020, aan het paralympisch programma toegevoegd. 

Sinds 2005 organiseert de internationale taekwondofederatie de discipline kyorugi (vrij gevecht) voor atleten met een beperking. In 2013 voegde de federatie hier de poomse (of poomsae) aan toe, stijlfiguren die volgens een vast patroon moeten worden gelopen. Enkel het vrij gevecht of kyorugi staat op het programma van de Paralympische Spelen. 

Taekwondo (zowel in zijn Olympische als Paralympische variant) verschilt van andere gevechtskunsten door het uitvoeren van schoppen, waarbij de atleten blijk moeten geven van techniek, kracht en precisie.

Een wedstrijd bestaat uit 3 ronden van twee minuten met rustpauzes van één minuut.
De taekwondoka kan als volgt punten verzamelen: voor gewone trappen worden twee punten toegekend, voor draaiende trappen drie of vier. Overtredingen, zoals trappen tegen het hoofd, overschrijding van de grenslijn en vallen - worden geteld als één extra punt voor de tegenstander.

Classificatie

Op de Paralympische Spelen is taekwondo (kyorugi) voorbehouden voor personen met een fysieke handicap (handicap ter hoogte van één of meerdere ledematen of amputatie van een arm).

Op de Paralympische Spelen van Tokyo 2020 waren er uitsluitend wedstrijden voor atleten in sportklasse K43 of K44 (gecombineerd, wedstrijd genoemd K44). Er waren drie gewichtsklassen per geslacht.

  • K43 bestaat uit atleten met aan beide zijden van het lichaam amputaties onder de elleboog of soortgelijk functieverlies in beide bovenste ledematen.
  • K44 bestaat uit atleten met een eenzijdige armamputatie (of soortgelijk functieverlies), of verlies van tenen die het vermogen om de hiel goed op te tillen beïnvloeden.

Internationale federatie

Op internationaal niveau wordt taekwondo gecoördineerd door World Taekwondo.

Ligues

Wilt u meer weten over taekwondo in België? Neem dan een kijkje op de website van G-sport Vlaanderen en LHF, de leden van BPC :