G-snowboard

Para snowboard is de jongste Paralympische wintersport. Hij wordt overal ter wereld beoefend, maar staat slechts sinds Sotsji 2014 op het programma van de Spelen.

Op de Spelen van PyeongChang 2018 komen de atleten aan de start in twee disciplines.

Banked slalom

In deze individuele snelheidsproef moeten de atleten zo snel mogelijk een natuurlijk parcours vol hoogteverschillen en scherpe bochten afdalen. Elke snowboarder heeft recht op drie pogingen. Het klassement wordt opgemaakt door de twee beste tijden van elke atleet op te tellen.

Cross

De cross begint met een individuele snelheidsproef, waarbij elke atleet driemaal een zeer gevarieerd parcours vol bochten en hoogteverschillen afdaalt. Het klassement wordt opgemaakt op basis van de beste tijden. De 16 beste deelnemers uit dit klassement nemen het vervolgens tegen elkaar op, door per twee (of meer als de jury dit beslist) hetzelfde parcours af te leggen.

Classificatie

Para snowboard wordt enkel beoefend door personen met een lichamelijke beperking. De classificatie van deze zeer recente sport is nog in volle ontwikkeling.

Men onderscheidt drie handicapklassen:

  • Klasse SB-LL1 bestaat uit atleten met een zware handicap aan één been (bv. een bovenbeenamputatie) of met een belangrijke handicap aan beide benen (spastische verlamming, spierzwakte, …). De handicap heeft een rechtstreekse invloed op hun evenwicht en op de controle van hun board.
  • Klasse SB-LL2 bestaat uit atleten met een lichtere handicap aan één of beide benen, bv. een onderbeenamputatie.
  • Klasse SB-UL bestaat uit atleten met een handicap aan het bovenlichaam die het evenwicht beïnvloedt.

We herinneren eraan dat de handicapklasse met het hoogste getal overeenkomt met de lichtste handicap.

Internationale federatie

Op internationaal niveau staat para snowboard onder het toezicht van het World Para Snowboard, dat deel uitmaakt van het International Paralympic Committee.

Liga's

Meer over para snowboard in België? Afspraak op de site van de twee leden van BPC: G-sport Vlaanderen en LHF.