G-kajak

Kajak is sinds 2010 erkend als paralympische discipline. Tijdens de Paralympische Spelen van Rio in 2016 zullen voor de eerste keer zes snelheidswedstrijden - 3 voor mannen en 3 voor vrouwen – op het programma staan. Alle wedstrijden zullen plaatsvinden op vlak water over een afstand van 200 meter.

De sport is identiek aan die beoefend door valide atleten, met uitzondering van de materiële aanpassingen naargelang van het type van handicap. Er bestaan twee types van boten: kajaks en outriggers (soort kano, bestaande uit één romp en minstens één zijdrijver, doorgaans aan de linkerkant). Enkel de kajaks staan momenteel op het programma van de Paralympische Spelen.

Classificatie

De classificatie voor het paralympisch kajakken werd in februari 2015 herzien. Er bestaan drie handicapklassen, zowel bij de mannen als bij de vrouwen:

  • KL1: Klasse voor atleten die een zeer beperkte of onbestaande rompfunctionaliteit hebben en hun benen niet kunnen gebruiken
  • KL2: Klasse voor atleten die hun romp en benen slechts gedeeltelijk kunnen gebruiken
  • KL3: Klasse voor atleten die hun romp kunnen gebruiken en hun benen slechts gedeeltelijk kunnen gebruiken.

 

Internationale federatie

De International Canoe Federation (ICF) coördineert de discipline en het internationale reglement is hetzelfde in de paralympische competitie als in de olympische competitie, met uitzondering van de vereiste aanpassingen naargelang van de beperking.

Liga's

Wilt u meer weten over het kajakken in België? Neem een kijkje op de websites van G-sport Vlaanderen en LHF, de leden van BPC.